Het Boereneschpad. Foto: Rob Stevens
Het Boereneschpad. Foto: Rob Stevens

Ook klompenpaden in Rekken en Ruurlo

BERKELLAND - Het is goed recreëren in de Achterhoek. Niks leuker dan een mooie wandeling. Bijvoorbeeld over een klompenpad. Daarvan zijn er nog niet zo heel veel in de Achterhoek. Berkelland valt de eer te beurt er binnen niet al te lange tijd drie te hebben. Sinds 2017 loopt een klompenpad door oud boerenland in Gelselaar, Geesteren en Noordijk. De tweede is nu in de maak in de omgeving van Rekken.

Door Rob Stevens

Het Boereneschpad in Gelselaar heeft de eer het eerste klompenpad van Berkelland te zijn. Burgemeester van Oostrum opende het destijds in gepaste stijl, op klompen. Waarom klompen? Waarschijnlijk omdat een klompenpad voert over paden gaat die eertijds door boeren werden gebruikt om hun landerijen te bereiken. Of om er zelf te wandelen, op het schoeisel dat toen ook buiten het werk om werd gebruikt. Nu komt er dus ook één in Rekken. Dit jaar nog. En op termijn komt er een derde pad in Ruurlo. Het ontwerpen en ontwikkelen moet daar nog worden gestart. Wethouder Marijke van Haaren meldt dat er niet meer zullen komen. Recreatieve bezoekers hebben dan in elke hoek van Berkenland een mooie wandelkeus. Een klompenpad moet wel aangelegd en onderhouden worden. En er moeten afspraken gemaakt worden met grondeigenaren. De gemeente neemt de kosten voor het onderhoud voor haar rekening. Klompenpaden zijn verboden voor honden. De paden lopen gedeeltelijk over particuliere terreinen. Daar loopt soms ook vee. Honden kunnen ziektes verspreiden. Bij overlast kan de eigenaar van de grond een wandelaar met hond daarop aanspreken. Ook kunnen de boa’s gebeld worden. Maar de gemeente hoopt dat ‘sociale controle’ in de praktijk afdoende blijkt om honden te weren.
Een klompenpad is een cultuurhistorische wandelroute die zo veel mogelijk over boeren land en onverharde paden voert. Het zijn vaak oude paden die opnieuw zichtbaar worden in het landschap.