De diploma’s van Stap 1 en Stap 2 van de officiële Schaak Stappenmethode van de KNSB. Foto: PR.
De diploma’s van Stap 1 en Stap 2 van de officiële Schaak Stappenmethode van de KNSB. Foto: PR.

Schaken in Ruurlo in coronatijd

RUURLO – Zelfs in deze coronatijd is er het een en ander gaande op het gebied van schaken in Ruurlo. Niet in de eerste plaats zoals Achterhoek Nieuws vorige week meldde met de plaatsing van de een nieuwe picknickschaaktafel bij De Olde Banke op de hoek van de Dorpsstraat en de Domineesteeg door Albert Vasse, de eigenaar van het voormalige bankgebouw. Maar dat geldt ook voor de Ruurlose schaakvereniging ’t Stokpaard, het schaken op de Kerst Zwartschool en een nieuw initiatief het online schaken in aanloop naar het NK voor scholen.

Op dinsdag 10 maart werd de laatste competitieronde gespeeld. In die week werd vanwege het coronavirus besloten om de competitie af te breken en voor dit seizoen definitief te beëindigen. Het bestuur en de wedstrijdleiding van ‘t Stokpaard besloten de stand op dát moment te beschouwen als de eindstand van het seizoen. Na 26 speelronden stond André Eisink met 19,5 wedstrijdpunten bovenaan en is hij dus de kampioen van het seizoen 2019- 2020. Ton Seleski werd met 16,5 punten tweede en Albert Vasse volgt met 14,5 op de derde plaats. Om alle spelers kans te laten maken op een jaarprijs, heeft de ledenvergadering vorig jaar de Paardensprong ingesteld. Dat is de prijs voor het lid dat ten opzichte van vorig seizoen procentueel in score het meest is vooruitgegaan. Deze prijs, waarop Kees Avé halverwege het seizoen aanspraak op leek te maken, werd voor zijn neus weggekaapt door Oded Yaron die zijn score maar liefst met 43 procent verbeterde. Kees Avé eindigde op de tweede plaats met 32 procent en Ton Seleski met 16 procent. De competitie start normaal gesproken weer in de laatste week van augustus, maar in deze bijzondere tijd is het geenszins zeker dat op dat moment de schaakcompetitie weer kan beginnen. En als dat dan wel het geval is moet van tevoren goed worden nagedacht hoe twee mensen tegenover elkaar gebogen over een schaakbord 1,5 meter afstand kunnen houden.

Kerst Zwartschool
Al een aantal jaren geeft de voorzitter van Schaakvereniging ’t Stokpaard, Maurits van Uhm, schaakles op de Kerst Zwartschool aan een aantal leerlingen. Hij volgt daarbij de Stappenmethode, de officiële methode van de Koninklijk Nederlandse Schaak Bond. Vóór de coronatijd hebben negen leerlingen examen gedaan voor Stap 1, waarvan allen zijn geslaagd. En voor het examen Stap 2 hebben drie van de vier leerlingen het diploma gehaald. In deze coronatijd gaat het huiswerk gewoon door. Van Uhm brengt het bijna wekelijks bij de leerlingen thuis of geeft het mee in het totale huiswerkpakket dat de leerlingen op gezette tijden krijgen. “Dat op de fiets rondbrengen is erg leuk om te doen. Je legt gauw zo’n tien kilometer af en je komt op veel plekken in Ruurlo en omgeving”, aldus Van Uhm.

Online schaken
Van de zeventien leerlingen die schaakles krijgen doen er acht mee aan de kwalificatietoernooien voor het Nederlands kampioenschap voor viertallen. Vorige week hebben ze alvast een online oefentoernooitje gespeeld en vrijdag was de eerste kwalificatiewedstrijd. Aan beide evenementen hebben ze veel plezier beleefd. Voor de meesten was dit hun eerste kennismaking met online schaken. In juni start een online competitie voor scholen. Maurits van Uhm gaat met de leerlingen overleggen of zij hier ook aan mee willen doen. Zo blijft schaken in Ruurlo in deze tijd toch actueel.