Peter Nieuwenhuis bij de Borculose synagoge. Foto: Rob Weeber
Peter Nieuwenhuis bij de Borculose synagoge. Foto: Rob Weeber

Borculo heeft eigen stadsapp

BORCULO - De Stichting ‘Borculo, beleef de Berkelstad’ timmert al jaren aan de weg om de geschiedenis van de stad te vertellen en zichtbaar te maken. Voorbeelden zijn de bronzen beelden, de muurgedichten, de stoommachine en de Stolpersteine. Als afsluiting van de afgelopen vier jaar beloofde de stichting alle projecten en verhalen te bundelen in een vierdelige documentaire en een stadsapp. De stadsapp is per 4 mei beschikbaar.

Door Rob Weeber

Peter Nieuwenhuis is een van de drijvende krachten achter de stichting en nauw betrokken bij de realisatie van de stadsapp. “De stadsapp is een stadswandeling en bedoeld om de geschiedenis van de stad Borculo levendig te houden en daarmee de identiteit van de stad te bewaren en te versterken. Dat doen we niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor de bezoekers aan Borculo. Tijdens de stadswandeling komt de wandelaar langs de markante plekken die de geschiedenis van de stad vertellen. Omdat geschiedenis nooit af is, zal ook de stadsapp regelmatig doorontwikkeld worden.”

Speciaal voor 75 jaar Bevrijding is een thematische route binnen de stadsapp geprogrammeerd. Het betreft een herdenkingsroute die langs de Stolpersteine voert. De stenen met een messing plaatje erop in het wegdek, vertellen het verhaal van de Joodse inwoners van Borculo die in de oorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Stolpersteine een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnitz. De stenen zijn bedoeld om mensen telkens weer als het ware te laten 'stolpern', struikelen en zo te herinneren aan de weggevoerde en vermoorde Joden, 'opdat wij niet vergeten'. Op de plaatjes staan naam, geboortedatum, datum deportatie en datum van overlijden. “De Stolpersteine zijn geadopteerd door de leerlingen van de Jorisschool", aldus Nieuwenhuis. “Zij zijn de eerste leerlingen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd. De bedoeling is om ook andere oorlogsmonumenten te laten adopteren door kinderen. De leerlingen van de Jorisschool maken jaarlijks de Stolpersteine schoon en krijgen in ruil daarvoor een gastles. Zo houden we de geschiedenis van de oorlog levend bij de nieuwe generaties. Dat is belangrijk omdat er straks geen ooggetuigen meer zijn. Je kunt de stadsapp ook zien als een hedendaagse manier om kennis over te dragen van het verleden.”

Een van de Stolpersteinlocaties betreft het gezin Spanjar. Het gezin woonde vlakbij de synagoge en bestond uit vader Israël, moeder Emma en dochter Rita. Rita werd in 1937 geboren en vijf jaar later op 27 november 1942 in Auschwitz vermoord. Een ooggetuige van destijds weet nog hoe de Duitsers het woonhuis binnenvielen en het gezin meenamen. "Rita kwam met haar knuffelbeertje ten val en werd als een vuilniszak samen met haar knuffel de overvalwagen ingegooid en afgevoerd….Dat vrolijke meisje met haar zwarte krulletjes is er niet meer…." De stadsapp is te downloaden via de Play Store en via de Apple Store.



Een impressie van de stadsapp. Foto: PR
De Stolperstenen voor de familie Spanjar. Foto: PR