Erik Legters bij de tanks waar de alcohol van het desinfectiemiddel wordt vermengd met wettelijke benodigde stoffen. Foto: Liesbeth Spaansen
Erik Legters bij de tanks waar de alcohol van het desinfectiemiddel wordt vermengd met wettelijke benodigde stoffen. Foto: Liesbeth Spaansen

Van distilleer naar desinfecteer

Corona verdringt whisky uit de ketels

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM - "Vol gas en dag en nacht bijna" is Erik Legters van Distilleerderij de Bronckhorst bezig om handdesinfectiemiddel te maken. Daarvoor gooit hij gedurende de dag steeds blokken in de houtgestookte distilleerketel waar de alcohol borrelt. "Het bedrijf is niet meer wat het was. De whiskyproductie ligt helemaal stil, maar we willen deel uitmaken van de bestrijding van corona."

Het is een gigantische omschakeling voor het distilleerbedrijf. "Het is een heel nieuw bedrijf, daar komt het op neer", legt Erik Legters uit. Hij zet alles op alles om voldoende handdesinfectiemiddel, gel en vloeibaar, te maken. "Wij maken hier de alcohol. De vraag is zo groot dat we het bottelen van het eindproduct hebben uitbesteed. Dat ging niet meer." Het desinfectiemiddel gaat naar de zorgsector, ziekenhuizen en zorgorganisaties, maar ook naar bedrijven, zoals schilders, de bouw en de agrarische sector. "Sinds kort kunnen ook particulieren bij ons bestellen, via de webshop. Het raakt overal uitverkocht." Vrijdag de dertiende maart was de omslag, vertelt Erik. "De telefoon begon te rammelen en alle rondleidingen in Distilleerderij de Bronckhorst werden voor driekwart jaar geannuleerd en ook alle bestellingen bij de Bronckhorst Beverage Benelux. De horeca sloot uiteindelijk alle deuren die zondag. De omzet ging van 100% naar 0 in de twee bedrijven."

Het duurde een week voordat Erik Legters zichzelf herpakte, na een tip van een collega in Belgiƫ die zijn distilleerderij ging omschakelen voor het maken van desinfectiemiddel. "In de Staatscourant gaf minister Carola Schouten ook voor Nederland toestemming hiervoor vanwege de krapte op de markt. Toch moest er toen nog veel gebeuren voordat alles rond was. Jerrycans, handpompjes, dopjes, het was niet zomaar te bestellen. Maar nu loopt het allemaal. We hebben een mooie invulling om de crisis te overleven en onze vertegenwoordigers zijn weer op de weg om de bestellingen rond te brengen."

Door alle benodigdheden lokaal in te kopen, werkt Erik opnieuw aan een win-win situatie. "We hopen dit nog even te kunnen doen, bedrijven zijn ons goed gezind door grondstoffen te schenken. Daarnaast worden we gesteund door Stichting PakAn, de Grolsch die hun Kanon van 13% promillage schenkt, Achterhoekse Wijnboeren die 2000 liter wijn brachten (eigenlijk voor het stoken van brandy en cognac) en er wordt glycerine en openhaardhout gebracht. Er ontstaan allerlei samenwerkingen om met z'n allen het virus te bestrijden."

Het handdesinfectiemiddel wordt volgens wettelijke voorschriften gemaakt. Na het uitstoken van het bier en de wijn wordt de alcohol een week in de buffertanks bewaard, waarna het nogmaals wordt gestookt voor het gewenste percentage. Daarna worden stoffen toegevoegd, waaronder glycerine. Op de flesjes en vijflitertanks staat alle verplichte informatie over het product.

"We leveren altijd kwaliteit, dat doen we nu ook. Artsen zijn er tevreden over omdat het niet kleeft", laat Erik Legters enthousiast weten. "We blijven dit doen, ook na corona. Het zijn allemaal natuurlijke stoffen en ook nu gaan we voor eerlijke en ambachtelijke processen: een circulaire economie."


www.distilleerderij debronckhorst.nl