Jan en Wenda van Kuijk willen het beleid van de voormalige eigenaren voortzetten bij de exploitatie van camping Tamaring. Foto: PR
Jan en Wenda van Kuijk willen het beleid van de voormalige eigenaren voortzetten bij de exploitatie van camping Tamaring. Foto: PR

Rare start voor nieuwe eigenaren Camping
Tamaring

Jan en Wenda van Kuijk waren liever anders begonnen aan carrièreswitch

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Ze hadden zich het begin van hun nieuwe leven heel anders voorgesteld: Jan en Wenda van Kuijk, sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaren van Camping Tamaring aan het Wildpad. Na maanden van voorbereiding gooide de coronacrisis ineens heel veel roet in het camping-eten.

Het Brabantse echtpaar werkte samen met de vorige exploitant Rob de Weerdt in de afgelopen maanden druk toe naar het nieuwe kampeerseizoen dat eind maart van start zou gaan. Struiken werden gesnoeid, de receptie werd op orde gemaakt, spullen werden oververhuisd. Jan (45) en Wenda (34) waren helemaal klaar voor de start van hun eerste seizoen in Ruurlo. En nu kunnen ze alleen maar hopen dat de wereld binnenkort snel 'opknapt' en dat zij de kampeergasten weer mogen en kunnen ontvangen.

Droom
Jan en Wenda van Kuijk zijn afkomstig uit het Westbrabantse dorpje Hoeven, qua inwonertal vergelijkbaar met Ruurlo. Ze werkten in een heel andere branche: tot voor kort runden ze samen een installatiebedrijf met twaalf werknemers. Na jarenlang samen gekampeerd te hebben en telkens op vakantie gefantaseerd te hebben hoe het zou zijn om een eigen camping te runnen, ging het tweetal z'n droom achterna.
"Na een zoekperiode waarin we steeds duidelijker te weten kwamen wat we niet wilden, kwamen we terecht op Camping Tamaring. We wisten na het eerste bezoek direct dat deze camping het voor ons zou gaan worden. Wat een mooie camping, wat een mooie omgeving en wat een mooie natuur. Daarmee was onze droom vooralsnog gelukt", vertelt Jan. Maar toen diende half maart plots het coronavirus zich aan en werd duidelijk dat het heel spannend zou worden of Jan en Wenda op 28 maart mochten openen.

Camping
mocht wel
open, maar
de sanitaire
voorzieningen
mogen niet
worden
gebruikt


Wenda: "Op 27 maart kregen we de boodschap dat we open mochten, maar zonder sanitaire voorzieningen. Vooruit, heel wat anders, maar de deur hoefde in elk geval niet helemaal op slot. Het is natuurlijk wel totaal een andere opening dan gepland, maar elk nadeel heeft zo ook zijn voordeel. We leren nu bijna spelenderwijs het recreatievak. Al moet dit natuurlijk niet te lang gaan duren. Net als iedereen hebben wij ook onze financiële verplichtingen en daaraan willen we heel graag blijven voldoen. Het ligt niet in onze aard ergens negatief in te blijven, en dan zijn we ook nu niet. Immers, al onze dierbaren zijn er nog. En hoe vervelend het ook is, iedereen heeft te maken met de veranderde regels. Het zou pas echt vervelend worden dat wanneer we open mochten er geen gasten meer zouden willen komen. Gelukkig staat het gros van onze gasten te springen om in deze fijne regio vakantie te mogen komen vieren."

Hulp
Ervaring in de recreatiesector hebben Jan en Wenda van Kuijk niet. Jan: "Maar ik ben ruim twintig jaar actief geweest als ondernemer. We hebben in die periode heel goede tijden gekend, en ook zoals in elke sector, diepe dalen. We zijn er altijd goed doorheen gekomen door mensen te behandelen zoals we zelf ook behandeld willen worden. En bij het bekend worden van ons nieuwe leven kregen we van alle kanten gelukwensen en de complimenten voor de jarenlange klandizie en steun of vertrouwen in elkaar, Dus we zijn er van overtuigd dat ons dat in Ruurlo met Camping Tamaring ook gaat lukken. Ook in de tijd van corona." En daarbij krijgen Jan en Wenda nog twee dagen in de week hulp van Rob de Weerdt die samen met zijn vrouw Katinka de camping dertien jaar heeft gerund.

Voortzetten
In principe willen Jan en Wenda het exploitatiebeleid van de voormalige eigenaren voortzetten. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk toeristisch kamperen met caravans, campers, vouwwagens en tenten. "Immers, wij waren verrast toen we de camping voor de eerste maal betraden en meteen verkocht. Het zou gek zijn dat anders te gaan doen. Wij zullen in de toekomst natuurlijk wel onze eigen wensen koppelen aan de camping", zegt Wenda.

Stap voor stap
kleine stukjes
van onszelf
erin brengen


Een eerste voorbeeld hiervan is een softijsje. Jan: "Wij gingen voorheen elk weekend graag even lekker met de fiets een ijsje eten, gewoon even ontspannen na een dag hard werken. Dus we hebben hiervoor een machine aangeschaft. Dat soort dingetjes vinden we leuk. Het hoeven geen grote veranderingen te zijn om een stukje van jezelf in je bedrijf te leggen. Voorts is de manier waarop de gast vakantie viert iets wat we altijd in de gaten zullen houden. Soms moet je hierin bijsturen om in de nabije toekomst niet achter de feiten aan te gaan lopen."
Maar eerst hopen Jan en Wenda dat de maatregelen rondom het coronavirus worden versoepeld en dat ze de gasten op hun camping snel mogen begroeten. "Want dat is wat we zo graag willen."