Gerard Olijslager (r) was vorige week bieten aan het zaaien in zijn volkstuin. Ook Henk Haneveld en Dina Leuverink (achtergrond) waren op hun landje bezig. Foto: Jan Hendriksen
Gerard Olijslager (r) was vorige week bieten aan het zaaien in zijn volkstuin. Ook Henk Haneveld en Dina Leuverink (achtergrond) waren op hun landje bezig. Foto: Jan Hendriksen

Volkstuinseizoen van start

ondanks coronacrisis

'Even je gedachten verzetten en losweken van het virus'

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Ze behoren momenteel tot de weinige Nederlanders die nog zonder problemen kunnen genieten van hun hobby:de zestig leden van Volkstuinvereniging Ruurlo op het volkstuinencomplex aan de Nieuwe Weg. En daar beleven ze momenteel veel plezier aan in onze inmiddels '1.5 meter maatschappij'. Zeker nu het zaai- en pootseizoen zich aandient en het prachtig voorjaarsweer is. "Dat is een groot voorrecht. En we voldoen aan alle corona-maatregelen", zegt Gerard Olijslager (65) die net een zaaibed voor zijn bieten gereed heeft gemaakt.

Abrupt werden op donderdag 12 maart de trainingen en wedstrijden gestaakt van zowel voetbalvereniging Ruurlo op het iets verder gelegen sportpark 't Rikkelder als van volleybalvereniging Tornax in sporthal 't Rikkenhage. De muzikanten van muziekvereniging Sophia's Lust repeteerden op die avond nog wel in 't Kulturhus voor het Bevrijdingsconcert maar 'staakten' een week later alsnog hun repetities en hun grote hobby.
Maar de beperkende maatregelen van de 1.5 meter maatschappij' vormen geen enkele belemmering voor de leden van Volkstuinvereniging Ruurlo. Zij kunnen hun hobby dan ook gewoon blijven uitoefenen en het 'hek' van het volkstuincomplex hoefde niet op slot. "De percelen zijn zo ingericht dat we altijd 1.5 meter uit elkaar kunnen blijven. We kunnen alleen niet even op het bankje 'De Waarheid' plaatsnemen", vertelt Ruurloƫr Henk Haneveld (78) gekscherend. Hij teelt al sinds mensenheugenis zijn groenten en fruit op het complex.
Gerard Olijslager die zijn honderd vierkante meter grote perceel midden op het bijna
twee hectare grote complex heeft liggen komt momenteel regelmatig even vanuit Neede naar Ruurlo om te 'tuinieren'. "Op deze manier kun je je gedachten even verzetten en je losweken van alle perikelen rondom het corona-virus. Je bent vaak niet alleen. Dat betekent dat je leuke contacten met andere mensen kunt hebben. Altijd leuk om gewoon een gezellig praatje te maken. En mocht je hulp nodig hebben kun je altijd iemand vragen om even te helpen."
De voormalige inwoner van Ruurlo laat weten dat Neede geen volkstuincomplex heeft. Via een voormalige Ruurlose vrijetijdsvoetbalgroep kwam Olijslager jaren geleden in aanraking met de volkstuinvereniging. Met veel plezier teelt hij er sindsdien jaarlijks zijn aardappelen, uien, rode bieten, slabonen, tuinbonen, rode bessen, kapucijners, rabarber en aardbeien. "Het is nu wel zaak regelmatig even langs te komen om met een gieter de pas ingezaaide groenten water te geven. De grond is net als in de voorgaande twee jaren alweer behoorlijk droog."

'Hof'
Dat wordt beaamd door Dina Leuverink (78). De Ruurlose huurt sinds twee jaar een half perceel, van vijftig vierkante meter. "Toen ik in het buitengebied woonde hadden wel altijd een 'hof'. En nu ik in het dorp woon kan ik op deze manier nog mooi mijn eigen groente blijven telen. En dat is prachtig. Ik kom hier regelmatig en ontmoet zo ook de nodige mensen", laat ze weten. In haar 'tuintje' teelt Leuverink dit jaar onder meer spinazie, prei, selderie, bieten, boontjes en stengels en zelfs enkele dahlia's.

Te huur
Secretaris Sandra Beeftink van Volkstuinvereniging Ruurlo laat weten dat het ledental momenteel iets krimpt. "Ook onze vereniging vergrijst enigszins. Alhoewel we ook nog wel wat jongere instroom hebben. Maar het gros van onze leden is inderdaad zestig-plus." De percelen zijn honderd vierkante meter groot en de huur bedraag 17,50 euro per jaar. Maar een half perceel huren kan ook. Sandra Beeftink: "En ook twee of meer percelen is mogelijk."
Voor meer informatie: Sandra Beeftink: tel. 06-21492373 of e-mail volkstuinverenigingruurlo@gmail.com.