Sylvia Heijnen:
Sylvia Heijnen: "Eerst stress, daarna creativiteit." Foto: Bernhard Harfsterkamp

Koppelkerk: door met activiteiten, maar wel online

Coronacrisis leidt tot creatieve ideeën

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Net als andere culturele instellingen moest de Koppelkerk in Bredevoort de deuren sluiten voor publiek vanwege de coronaviruscrisis. Hoewel het einde daarvan nog niet in zicht is, worden er inmiddels toch weer activiteiten georganiseerd. De Koppelkerk is gestart met een online cursus filosofie. Binnenkort wordt daar via de computer een kunstlezing en een leesclub aan toegevoegd.

'Misschien digitaal?'
Het is al weer vijf weken geleden dat de Koppelkerk geen bezoekers meer mocht ontvangen. "Dat leverde in de eerste week veel stress op", vertelt Sylvia Heijnen, een van de directeuren van de Koppelkerk. "Wat nu? De kosten lopen wel door. Het enige verdienmodel dat wij hebben zijn de activiteiten, die we organiseren. Misschien betekent het wel het einde van de Koppelkerk als culturele instelling. Daar moest ik wel even mee zien om te gaan." In de tweede week kwam de rust. "Toen kwamen er allerlei creatieve ideeën op gang." De bijzondere situatie waarin iedereen zich opeens bevindt roept allerlei vragen. "Wat gaan we daar mee doen. Kunnen we dat misschien digitaal doen?"

Aristoteles
Aandacht voor maatschappelijke vraagstukken maakte altijd al onderdeel uit van het programma van de Koppelkerk. Nadenken daarover wordt gedaan door filosofen. Zo ontstond de gedachte om een cursus filosofie te organiseren. "Cursussen stonden al wel op ons lijstje, maar we hadden nog niet naar de mogelijkheden daarvoor gekeken." Er werd contact gezocht met Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren. "De vraag was allereerst of hij wel zin had om het online te proberen. Hij is toch van een oudere generatie, maar hij stond er open voor", zegt Sylvia Heijnen. De cursus bestaat uit vier avonden, waarvan de eerste plaats vond op donderdag 16 april. "Paul van Tongeren vertelt en legt uit. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen door ze in te typen. De deelnemers komen niet in beeld. Dat kan afschrikken." Aan de eerste cursusavond deden 30 mensen mee. Er is plek voor meer. "Wat wel leuk is, is dat er ook deelnemers uit Groningen en Friesland zijn. Onze doelgroep wordt zo breder."

Praten over 'De Pest'
De kunstlezing van Marita Driessen over de schilder Jan van Eijck was al gepland in de kerk zelf, maar wordt nu eveneens online gehouden op vrijdag 1 mei. Sylvia Heijnen zelf gaat een leesclub leiden. De eerste bijeenkomst vindt online plaats op woensdag 22 april. Moet voor de cursus en de kunstlezing betaald worden, deelname aan de leesclub is gratis. Er konden maximaal twaalf lezers deelnemen, maar die waren er binnen een week. "Het voorziet in een behoefte." Het eerste boek dat gezamenlijk wordt gelezen en besproken is 'De Pest' van Albert Camus, een klassieker die overal al getipt is als een boek dat gelezen kan worden in deze coronatijden. "Het boek gaat over een stad die in de greep is van een dodelijke ziekte, waardoor haar bewoners in quarantaine moeten", zegt Sylvia Heijnen. Omdat interactie tussen de deelnemers belangrijk is, vindt de leesclub plaats via een webplatform, waarbij alle deelnemers wel in beeld komen. Op de website van de Koppelkerk zijn mogelijke boeken voor volgende leesclubs aangegeven. Er kan gestemd worden welk boek het moet worden.

Koppelkerk steunen met gift
De digitale activiteiten zijn als ze geweest zijn, als 'video on demand' beschikbaar via de website van de Koppelkerk. Intussen wordt bekeken of het online-aanbod kan worden uitgebreid. "We gaan de mogelijkheden verkennen hoe we de Meetups, die bij uitstek over de maatschappelijke thema's van deze tijd gaan, weer opgepakt kunnen worden", zegt Heijnen. Het is nog niet bekend wanneer de eerste online-bijeenkomst is. Intussen heeft de Koppelkerk ook een beroep moeten doen op de financiële regelingen, die zijn ingesteld. "Van de 300 miljoen die minister Van Engelshoven extra voor de cultuursector ter beschikking stelt kunnen we helaas niets krijgen. Die is er alleen voor de culturele basisinfrastructuur die van vitaal belang is. Denk aan de grote musea en het concertgebouw. Maar waar mogelijkheden voor steun zijn grijpen we die aan." Via de website kunnen mensen de Koppelkerk steunen door een cadeaubon te kopen of een gift te doen. "Er is al een paar duizend euro binnen. Dat is toch wel bemoedigend. Toen de crisis begon dacht ik eerst "Shit. Daar gaat mijn kindje waarvoor ik vijf jaar heb gewerkt." Maar nu hebben we samen met de vrijwilligers de flow weer te pakken en zijn we weer van alles aan het doen."

Alle informatie over de online-activiteiten van de Koppelkerk is te vinden op www.koppelkerk.nl