V.l.n.r.: Verena Dreissen, Erik Baaij, Wilma Hietland en Arno Baaij. Foto: PR
V.l.n.r.: Verena Dreissen, Erik Baaij, Wilma Hietland en Arno Baaij. Foto: PR

Supermarktformule Centerrr ook in Barchem

'Leefbaarheid vergroten en mensen op maat gesneden leer-werktrajecten aanbieden'

Door Jan Hendriksen

BARCHEM – In de onzekere en onwerkelijke tijd van corona is er gelukkig een mooi nieuw initiatief vanuit Barchem te melden. Nadat Ming Jiang en Xiao Fan Cheng zaterdag 4 april geheel onverwacht de plaatselijke supermarkt Bortly sloten, die sinds ruim een jaar gevestigd was aan de Lochemseweg, openen de gebroeders Arno en Erik Baaij uit het Noord-Brabantse Oeffelt vrijdag 17 april de supermarkt onder de naam van Centerrr,

De nieuwe exploitanten van de supermarkt introduceren in Barchem met hun winkel een bijzondere formule. Men wil namelijk een nadrukkelijke bijdrage gaan leveren aan de leefbaarheid in Barchem en biedt mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek in de supermarkt aan. De drie letters 'r' van Centerrr staan voor retail, re-integratie en relatie met het dorp. "Deze formule hanteert ook de supermarkt Superrr in Almen die we per 1 mei ook onder de naam Centerrr gaan exploiteren. Ook de supermarktwinkels van Superrr in Kuinre (Overijssel) en Maasdam (Zuid-Holland) worden onder de zelfde naam ons eigendom. Stuk voor stuk - net als Barchem - kleine dorpskernen waar de leefbaarheid onder druk staat maar waar wij de supermarkt draaiende willen gaan houden", zo verklaart Arno Baaij.

En dat wil Arno Baaij in Barchem samen gaan doen met onder meer Wilma Hietland die na een korte onderbreking al meer dan 28 jaar werkzaam is geweest in de Barchemse supermarkt. "Zij kent uit het verleden talloze vaste klanten en de mentaliteit van de mensen hier. Ze wordt samen met Verena Dreissen het gezicht van de supermarkt", aldus Arno Baaij die ook eigenaar is van Bountiful, een groothandel in reformproducten. Evenals in de supermarkt in Almen waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt al diverse jaren met succes werkzaam zijn, krijgen in Barchem mensen op maat gesneden leer-werktrajecten of zinvolle dagbesteding in een normale werkomgeving aangeboden. Deze combinatie van buurtsuper en zorgomgeving maakt van de supermarkt een succesformule, daarvan is Baaij overtuigd. Hij legt uit: "We gaan ook dienen als uitvalsbasis voor het uitvoeren van geïndiceerde en niet-geïndiceerde klussen in de Barchem. Daarbij gaan we nadrukkelijk samenwerken met BarchHulp Helpt. Daarbij kun je denken aan onderhoud van openbaar groen, maar ook hand- en spandiensten bij (oudere) mensen thuis zoals klusjes in en om het huis, of ritjes naar ziekenhuis/markt. Dingen die voor de betreffende inwoners, om welke reden dan ook, niet meer zelf kunnen." BarchHulp Helpt wordt momenteel al ondersteund door Vereniging Contact Barchem, Dorpshuis 't Onderschoer, Stichting Welzijn Lochem (SWL) en Stichting 1819.

Nieuw elan
Voorzitter Gert Tessemaker van Vereniging Contact Barchem is blij dat de Barchemse supermarkt op korte termijn een doorstart maakt. "Als Vereniging Contact Barchem juichen we alle initiatieven toe die de leefbaarheid in ons dorp behouden of verbeteren. En natuurlijk is de aanwezigheid van een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen er een van. Zeker voor de oudere inwoners is het een groot gemis als er geen supermarkt meer is. Hoe mooi is het dan als een nieuwe ondernemer zich aandient om de winkel weer nieuw elan te geven. Met ook nog eens een nieuwe vorm van personeelsvoorziening, waarbij ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen. Laten we met elkaar hopen, en eraan bijdragen dat deze opzet een succes wordt. Samen met andere winkels en de horeca vormt zo'n winkel het hart van het dorp."