Van links naar rechts: Udo Woerts teammanager, chauffeur Jeroen, ambulanceverpleegkundige Roger en Ko van Renssen met het bewuste masker in de hand.  Foto: Carlo Stevering
Van links naar rechts: Udo Woerts teammanager, chauffeur Jeroen, ambulanceverpleegkundige Roger en Ko van Renssen met het bewuste masker in de hand. Foto: Carlo Stevering

Leger aan 3D-printers ingezet voor strijd tegen corona

Jeugd strijdt mee in de voorste linies

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK - Donderdag 9 april vond de overdracht plaats van 64 spatschermen aan de ambulancedienst van Gelderland Noord en Oost. Tot nu toe werden – te kleine – vuurwerkbrillen gebruikt. Udo Woerts, teammanager van het Witte Kruis nam de schermen dankbaar in ontvangst in Doetinchem uit handen van Ko van Renssen, bestuurslid van de stuurgroep van het 3D-printerproject in de Achterhoek. Het is het resultaat van een razendsnelle actie, die begon in Zeeland en door enthousiaste Achterhoekers is opgepakt en waar de jeugd indirect en direct een belangrijke rol in speelde.

Er is een schaarste aan beschermingsmiddelen voor hulpverleners en er wordt met man en macht gewerkt om dat tekort op te heffen. Dat heeft geleid tot creatieve oplossingen voor mondkapjes en 'spatschermen', in afwachting van het gereed komen van de industriële lijn om deze beschermingsmiddelen in grote aantallen te produceren. Beschermingsbrillen voor in de tuin of vuurwerkbrillen en een diversiteit aan mondkapjes, al dan niet goedgekeurd, worden nu nog gebruikt. Industrieel ontwerper Alexander Bol van 'Emergo-Designs' ontwikkelde, samen met Hogeschool Zeeland, spatschermen, die inmiddels zijn goedgekeurd en deed op 1 april een oproep aan 3D-printer bezitters om te helpen met het fabriceren van de beugels, bestemd voor de ambulancedienst van het Witte Kruis in Zeeland.
Frits Sijbel, geestelijk en fysiek vader van de succesvolle formule om de jeugd te interesseren voor techniek via het bouwen van een 3D-printer, ontving het berichtje en wist binnen een mum van tijd zijn contacten te mobiliseren. In 2018 gaf hij in het technieklokaal van het Komrij College in Winterswijk leiding aan de eerste cursus: 'Zelf bouwen van een 3D-printer'. Om de cursus verder uit te kunnen rollen in de Achterhoek, werd er in september 2019 een cursus gegeven aan trainers om de cursussen te kunnen begeleiden. Sijbel: "Het printen van de beugel neemt ongeveer 4,5 uur in beslag en je hebt dus veel printers nodig. Ik heb me er eerst van vergewist of het geen 1 aprilmop was en daarna dacht ik meteen aan de trainers en de leerlingen, die de cursus al hebben afgerond, want die zijn in het bezit van 3D-printers."

Nog verdere uitrol
Sijbel: "De respons was goed, maar inmiddels kreeg ik van Wim Meinen en Ko Renssen te horen dat ook de ambulancedienst van het Witte Kruis Gelderland Noord-Oost geïnteresseerd was in de maskers." Beiden zijn bestuurslid van de stuurgroep die het 3D-printer project uitrolt voor de Achterhoek en zo kwam er ondanks het sportverbod toch nog een bal aan het rollen. Ko van Renssen is ook bestuurslid van de ondernemersvereniging IG&D in Doetinchem en tevens één van de initiatiefnemers van de uitrol van het printproject in de Achterhoek: "Op 5 april zijn de beugels op transport gezet naar Vlissingen, kosteloos door Rensa, Groothandel in verwarmings- en installatieapparatuur, om te worden geassembleerd tot spatschermen. Een deel van de beugels is, geassembleerd tot spatscherm, teruggekomen om de ambulancedienst van Gelderland te bedienen.
Ko van Renssen: "De 3D-printercursus was in Aalten, Winterswijk, Ulft, Berkelland, Varsseveld en Doetinchem al gestart, maar door het coronavirus is de cursus opgeschort. Toch waren Robbert Bruggink (10) en Ruben Balduk (15) uit Winterswijk al zover dat ze de printer operationeel hadden." Zij printen met PLA-draad dat uitstekend geschikt is voor het maken van de beugels. Het doel van de cursus is kennismaken met techniek; van zo'n belangrijke toepassing hadden ze eigenlijk alleen maar kunnen dromen.

Ambulanceverpleegkundige Roger in volledige uitrusting en Ko van Renssen met het bewuste masker in de hand. Foto: Carlo Stevering