Ties Grotenhuis. Foto: Mark Ebbers
Ties Grotenhuis. Foto: Mark Ebbers

Ties Grotenhuis wil mensen helpen bij studiekeuze

GROENLO - De coronacrisis leidt tot allerlei initiatieven om andere mensen te helpen en de gevolgen van het tot stilstand komen van een groot deel van het normale leven te verzachten. Vanuit de studentenwereld ontstond het initiatief om scholieren (en anderen) die voor een studiekeuze staan, te helpen met informatie 'vanaf de vloer', nu zaken als open dagen en proefstudeerdagen allemaal zijn afgelast. Een van die selfmade studievoorlichters is Ties Grotenhuis (24) uit Groenlo.

Door Mark Ebbers

Het is niet zijn initiatief, maar hij sloot zich graag aan. "Ik zag een bericht op Facebook en ik vond het een goed idee", vertelt de Grollenaar, die net als elke scholier en student ook zelf momenteel is aangewezen op onderwijs op afstand. Donderdag 26 maart plaatste Ties zijn bijdrage op Facebook, waarin hij meldt: 'De juiste studiekeuze maken is enorm belangrijk en die keuze wordt op dit moment bemoeilijkt door het coronavirus. Daarom: heb jij of heeft jouw zoon, dochter of iemand anders die je kent een vraag over de opleiding(en): rechtsgeleerdheid (Radboud Universiteit in Nijmegen) of lerarenopleiding Duits (HAN Nijmegen)? Stuur me een privéberichtje als je vragen hebt. Ik beantwoord graag de vragen en geef informatie waar nodig'.
Het voorlichten van potentiële studenten is niet helemaal nieuw voor de Grollenaar: "Ik heb mijn opleiding tot leraar Duits niet afgemaakt, maar ik weet er toch genoeg van. Ik ben op meeloopdagen voor studenten begeleider geweest." Dat soort persoonlijk contact is nu niet mogelijk, gesprekken voert hij nu online, meestal via Messenger. De eerste week liep het nog niet storm: "Een enkeling heeft gereageerd, maar die heb ik toch wel wat meer inzicht kunnen geven. Vooral mensen die nog twijfelen tussen verschillende studies."
De mensen die bij Ties aankloppen, hebben zichzelf meestal al flink geïnformeerd, met name via de websites van opleidingen. "En dan vragen ze aan mij verder. Dingen die je vaak niet uit de officiële info kunt halen. Bijvoorbeeld: wat zijn en hoe verlopen hoorcolleges? Maar ook zaken rondom de studie, zoals: hoe is het wonen op kamers, hoe is het uitgaansleven in – in mijn geval – Nijmegen?"
Omdat hijzelf aan het hbo studeerde en daarna aan het wo, kan hij goed de verschillen aangeven: "Het hbo is echt een stuk schoolser, de overgang van de middelbare school naar de universiteit is een stuk groter dan naar een hbo-hogeschool. Zelf was ik ook nog verbaasd over de overgang van hbo naar universiteit, met name de manier van studeren. Dat hoor ik ook van medestudenten."

De aanmelddeadline voor de meeste studies is 1 mei, maar of die datum in deze bijzondere periode strikt gehandhaafd wordt, vraagt Ties zich af. Hij blijft in elk geval tot die tijd en wellicht langer graag bereid om mensen te woord te staan over hbo leraar Duits en wo rechten, en hij hoopt dat zich nog meer studenten van verschillende studies aansluiten om studiekiezers en studietwijfelaars te helpen.


facebook.com/ties.grotenhuis