Een zonovergoten Pasen. Maar de terrassen bij de Oranjerie in Ruurlo bleven leeg. Foto: Jan Hendriksen.
Een zonovergoten Pasen. Maar de terrassen bij de Oranjerie in Ruurlo bleven leeg. Foto: Jan Hendriksen.

'Wij zijn klaar om weer open te gaan en we zijn en blijven positief'

RUURLO/BORCULO – De horeca heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis. Achterhoek Nieuws maakte een rondje langs diverse ondernemingen in de regio.

Door Jan Hendriksen

Het coronavirus zorgt voor ingrijpende gevolgen voor de horecabranche. Op zondag 15 maart werden er door de overheid verregaande maatregelen opgelegd om de verspreiding van het virus te bestrijden. Alle eet- en drinkgelegenheden moesten de deuren sluiten. De maatregelen gelden sowieso nog tot en met dinsdag 28 april. Hoewel er veel begrip is voor de maatregelen, heeft het wel desastreuze invloed op de horecasector. Wat de concrete gevolgen gaan zijn voor de sector is nu nog niet bekend. Dat hangt af van de duur van de maatregelen. Wat wel zeker is, is dat er financiële gevolgen zijn.

Avenarius
Henrike Lobbes van Hampshire
Hotel Avenarius in Ruurlo en Hampshire Hotel 's Gravenhof in Zutphen is niet bij de pakken neer gaan zitten. "We staan in de startblokken om verder te gaan waar we zo abrupt mee moesten stoppen. We kunnen niet wachten om onze gasten weer te ontmoeten en blij te maken met lekker eten en drinken en hen natuurlijk van onze gastvrijheid te laten genieten. Wij zijn klaar om weer open te gaan en we zijn en blijven positief. Als de regering doet wat ze belooft, en misschien nog wat uitgebreider, dan gaan wij het redden, mits dit natuurlijk niet te lang gaat duren!" Ze vervolgt: "We zitten allemaal in het zelfde schuitje. Wij kunnen er niets aan veranderen, we moeten volgen. We volgen de richtlijnen van het RIVM en hebben steeds contact met burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland en zijn team. Zij staan altijd voor ons klaar. Een compliment aan hen is zeker op zijn plaats. Wat het met ons/mij doet? Tja, daar vraag je me wat. In een half uur je hele hebben houwen loslaten en niet te weten wanneer je weer mag beginnen, dat is echt niet te bevatten, tegennatuurlijk en alles wat je niet wilt. Maar je hebt geen keus. We blijven positief en zijn allemaal gezond. We hebben gelukkig geen van onze medewerkers ziek thuis. We hebben in kleine teams klusjes gedaan en zijn klaar voor de toekomst. We staan in de startblokken om verder te gaan waar we zo abrupt mee moesten stoppen."

Het Proeflokaal01
Restaurant Het Proeflokaal01 in Borculo is gestart in augustus 2019. Omdat het een groot avontuur was is Roland Hurkens met een gering budget gestart. Het restaurant heeft nog geen vast personeel in dienst. Tot eind december werd gekeken worden of er behoefte is aan een restaurant als dit, laagdrempelig, en waar hoofdzakelijk speciaalbier geschonken wordt, uit de eigen bierbrouwerij Heeren van Borculo en van andere Achterhoekse bierbrouwers. Omdat de start prima was, werd het huurcontract verlengd met drie jaar. 2020 moest een prachtig horecajaar worden. De start was super en het bleef voorspoedig gaan tot ongeveer februari toen het wat rustiger werd. Roland Hurkens bleef vol goede moed omdat het voorjaar er aan kwam en het terras weer vol zou zitten. Hij overwoog zelfs om een kok in dienst te nemen. Echter op 15 maart om 18.00 uur moest ook Het Proeflokaal01 dicht vanwege corona. Het ambulante personeel was al minder ingezet in januari en februari en kon toen definitief naar huis.

Veel inzet
"Eerst was ik overdonderd. Ik heb met mijn vader Frank de draad meteen weer opgepakt om samen met bevriende koks een afhaal- en bezorgdienst van (h)eerlijke maaltijden op te zetten tegen een betaalbare prijs, met gerechten op vrijdag, zaterdag en zondag", zo verklaart Roland. Er wordt hard gewerkt met veel inzet van iedereen om het hoofd boven water te houden. Roland: "De inkomsten helpen op dit moment om de huur en de vaste lasten bij elkaar te krijgen, maar er is geen financiële buffer meer. Ook de plaatselijke leveranciers van de streekproducten merken dat het Proeflokaal01 minder gasten heeft en dus minder van hun afneemt." En ook de Achterhoekse bierbrouwers waar het Proeflokaal01 zijn eigen bieren mee aanvult merken dat er veel minder bieren ingekocht worden.

Oranjerie
Van Berkel Hospitality dat de Ruurlose Oranjerie nabij museum More exploiteert laat weten dat het onzekere tijden zijn voor een ieder. Van Berkel Hospitality exploiteert naast de Oranjerie ook landgoedhotel-restaurant Carelshave en hotel-restaurant De Zwaan in Delden. "Met Carels Drive hebben wij van onze voorraden uit de koelingen van Carelshaven, Oranjerie Ruurlo en De Zwaan een menu samengesteld. Meer dan honderd gasten hebben hier gebruik van gemaakt en van de opbrengst hebben wij gezonde smoothies voor de zorgverleners van Ziekenhuisgroep Twente gemaakt", zo verklaart sales manager Wendy Bakhuis van Van Berkel Hospitality. "Wat staat ons nog te wachten? Hoelang gaat dit duren?" Zomaar wat vragen die bij Wendy Bakhuis opkomen. "Na de eerste persconferentie kwam er een stroom van annuleringen binnen. Onzekere dagen volgden, meer annuleringen kwamen binnen en nieuwe reserveringen bleven uit. Inmiddels loopt het bedrag aan annuleringen en misgelopen omzet voor ons op tot honderdduizenden euro's. In het paasweekend hadden we nog één keer Carels Drive en ook de deuren van Oranjerie Ruurlo gingen even open. Er zijn ruim driehonderd afhaalmenu's verkocht om Pasen thuis te vieren. We zetten alles op alles om het hoofd boven water te houden en hier uiteindelijk sterker uit te komen."

Lievestro
Henri Lievestro van Lunchroom- Brasserie Lievestro in Ruurlo laat weten dat ook hij erg veel last van de maatregelen heeft maar vierkant achter het besluit van de overheid staat "We waren net klaar met onze verbouwing naar lunchroom/brasserie en hadden de loop er 's avonds aardig inzitten. We doen nu aan dagmenu's en dat loopt in de weekenden erg goed. Door de week doen we koffie en 'Friet to go'. Dat is niet veel maar we pakken alles wat we kunnen om deze periode door te komen. Wat mij betreft laten we nog even de boel dicht. Om, wanneer we weer open mogen, ook zeker te zijn dat we open kunnen blijven. We heten straks iedereen weer welkom en voorzien hen graag van onze heerlijke gerechten."