Thijs wil graag naar binnen bij kasteel Ammersoyen. Foto: PR
Thijs wil graag naar binnen bij kasteel Ammersoyen. Foto: PR GL&K

Gelderse kastelen moeten open

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) gaat dit jaar de toegankelijkheid van haar kastelen verbeteren. Met een forse reeks maatregelen - van traplift tot invalidentoilet, van drempelhulp tot aangepaste toegangspaden - wil GLK ervoor zorgen dat ook mensen met een lichamelijke beperking de kastelen kunnen bezoeken en genieten van het culturele erfgoed. Voor dit ambitieuze plan is alle hulp welkom.

Toegankelijkheid stond niet hoog genoteerd op het Programma van Eisen van middeleeuwse ridders die kastelen lieten bouwen. Integendeel. Zij wilden een onneembare vesting die goed verdedigd kon worden tegen vijandelijke aanvallen. En dat is uiteraard niet meer van deze tijd.
De vereniging de Zonnebloem en de Bartiméus Stichting hebben de toegankelijkheid van de kastelen onderzocht voor mensen met een motorische of visuele beperking. Op basis van hun bevindingen heeft GLK geïnventariseerd welke maatregelen nodig zijn én welke prioriteit hebben. Rob Verberne, projectleider bij de Zonnebloem: “Fantastisch dat GLK voortvarend aan de slag gaat met de aanbevelingen. Ik realiseer me echter ook dat je een kasteel niet 100 procent toegankelijk kunt maken, gezien de monumentale status. Het is daarom belangrijk om reële verwachtingen te wekken. Maar met elke belemmering die we weten weg te nemen, komen bezoekers met een rollator of rolstoel weer een stukje verder het kasteel in.” Er moeten heel wat drempels weggenomen worden - letterlijk. Het uitvoeren van deze maatregelen kost veel geld. Daarom start GLK de actie ‘Open de poorten’.


www.glk.nl