Een goed afscheid is van vitaal belang

RUURLO – We werden met zijn allen overvallen door het coronavirus, het heeft veel, bijna alles stil en op afstand gezet. Het leven zoals we dat gewend waren, de rituelen van afscheid nemen, alles is anders. Er is veel onzekerheid! Berichten over mensen die ziek zijn en sterven, soms helemaal alleen, dat geeft een gevoel van machteloosheid. Wat we met lede ogen zien is het isolement waarin vele ouderen worden geplaatst.

Soms is er nauwelijks nog gelegenheid om afscheid van elkaar te nemen op een eigen persoonlijke manier. Zeker bij een uitvaart of een crematie van een dierbaren is er behoefte aan een arm om je schouder, even woordeloos elkaars hand vasthouden en mensen uitnodigen om deelgenoot te zijn van het afscheid.
Adviezen en regels beperken wat wenselijk is en wat zo vanzelfsprekend was, lijkt nu even niet mogelijk. Alles op afstand, dat voelt leeg, kil, eenzaam en verdrietig. Het immense verdriet iemand te moeten wegbrengen zonder volwaardig afscheid is een stil onzichtbaar verdriet in onze samenleving. In kleine besloten kring van een dierbare afscheid nemen, is geen keuze meer, maar een voldongen feit.
Maximaal dertig mensen, het lijkt intiem en besloten maar veel vaker is het schrijnend dat mensen moeten worden uitgesloten van dit belangrijke moment in het leven. Bij elk verlies en zeker als dat zo ingrijpend is, is de afwezigheid van dierbaren een enorme pijnlijke teleurstelling.

Memorial Moment
Rouwen vraagt om rituelen. Nu alles niet meer is zoals het was, is het is goed nieuwe vormen aan te bieden om dat afscheid te delen. Juist nu dat niet mogelijk is op de manier zoals iedereen dat gewend was, is het goed na te denken over hoe dat straks alsnog kan worden ingevuld. Margriet te Morsche: "Een Memorial Moment is zo'n nieuw ritueel waarbij men op een later tijdstip alsnog stil staat bij de voltooiing van iemands leven. Een moment waarop je de gevoelens van verdriet en gemis wel kunt delen. De nabijheid van anderen te ervaren, door alsnog mensen uit te nodigen en ze de gelegenheid te bieden samen herinneringen op te halen en terug te kijken. Er zijn zoveel dagen waarop je iemand intens mist maar op speciale dagen is dat gevoel nog nadrukkelijker aanwezig. Zoals een verjaardag, een huwelijksdag, of een sterfdag. Kies je eigen moment waarop mensen kunnen komen om alsnog hun condoleance te betuigen. Als u geen goed afscheid hebt kunnen nemen zoals u dat graag had gedaan kan het wellicht een troost zijn als u kunt uitzien naar zo'n persoonlijk ingevuld Memorial Moment. Afscheid nemen is pas voltooid als herinneringen een plek krijgen in je hart, in verbondenheid met allen die het leven hebben gedeeld."
Een Memorial Moment op een zelf gekozen dag, locatie en ingevuld op een persoonlijke manier is een nieuw ritueel. Margriet te Morsche wil graag meedenken, hoe zo'n Memorial Moment vorm te geven. Voor meer informatie: margrietafscheid@gmail.com of tel. 06 47116409.