Voor alle leerlingen van WonderWijs waren thuiswerkpakketjes gemaakt die op het schoolplein in groepsverband waren gerangschikt. Foto: WonderWijs
Voor alle leerlingen van WonderWijs waren thuiswerkpakketjes gemaakt die op het schoolplein in groepsverband waren gerangschikt. Foto: WonderWijs

'Het is stil in het schoolgebouw; wij missen onze leerlingen enorm'

RUURLO/BORCULO – De scholen zijn vanaf maandag 16 maart gesloten om het coronavirus in te dammen. Scholen zijn hard aan de slag gegaan om het onderwijs op afstand te organiseren voor hun leerlingen. Scholen, leraren en schoolleiders hebben daarvoor intensief en creatief naar een oplossing gezocht voor het geven van onderwijs met huiswerkpakketten, zowel analoog als digitaal.

Door Jan Hendriksen

Basisschool WonderWijs in Ruurlo heeft maandag 16 maart direct werkpakketten voor de leerlingen gerealiseerd. De leerlingen krijgen per week een planning met instructies van de leerkrachten. Deze instructies worden gemaild via Social Schools Systeem waarbij ouders direct alles kunnen zien en openen voor hun kinderen. "Leerkrachten nemen alles op school op en proberen op die manier een zo goed mogelijk aanbod te realiseren. Thuis kunnen kinderen ook inloggen en kunnen ze online ook oefenen. De oefeningen worden direct door de leerkrachten gezien en van feedback voorzien", zo verklaart directeur Rutger de Vries de werkwijze van WonderWijs.

Daarnaast is er elke dag een vragenuurtje voor ouders en leerlingen. De Vries: "Zij kunnen dan bij ons terecht voor al hun vragen. Onze zorgleerlingen worden drie keer per week 'gecontroleerd'. Dit ook om mee te denken en ouders te steunen waar kan. We moeten het echt samen doen in dit geval. We leggen deze week met alle leerlingen contact om te checken of alles werkt en loopt. Op deze wijze proberen we de driehoek kind – ouder – school in stand te houden en werken we hard aan een sluitende aanpak voor alle leerlingen afzonderlijk. Hoe lastig dat in sommige gevallen ook kan zijn."

Waardevolle samenwerking
De schoolleiding en leerkrachten van de drie scholen in Borculo die aangesloten zijn bij OPONOA (Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek), School Noord, Kiezel en Kei en de Heuvelschool hebben maandagmorgen 16 maart op hun eigen locatie overleg gevoerd in welke vorm zij het thuisonderwijs vorm wilden geven. Er werd gekozen om zowel digitaal als analoog (met werkboekjes, werkbladen op papier) onderwijs aan te bieden, voldoende voor de periode tot en met 6 april. De digitale programma's worden normaal ook op school gebruikt, maar zijn nu voor thuisgebruik open gezet. Vervolgens zijn de leerkrachten van de drie scholen na kort overleg in werkgroepen op de eigen school aan het werk gegaan om de pakketten samen te stellen.

"Daarbij werd al snel duidelijk hoe waardevol een samenwerkend team van drie scholen is, en dat we fijn gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten", zo verklaart locatiecoördinator Wim Onis van School Noord en Kiezel en Kei. Maandag en dinsdag werd er druk gekopieerd en gesorteerd per groep. Na een algemene mail aan alle ouders, gingen de leerkrachten en hulpouders op stap om de tassen met werkboekjes bij de gezinnen aan de voordeur te hangen. De leerkrachten kregen al snel veel leuke reacties van ouders die het vele werk van de leerkrachten zeer waardeerden.

Wim Onis: "Ook horen we dat de leerlingen thuis heel gemotiveerd aan het werk zijn. Enkele leerkrachten van de drie scholen hebben Google Classroom gebruiksklaar gemaakt voor de communicatie met de leerlingen. Andere leerkrachten werden ingezet voor de opvang van leerlingen van wie de ouders een beroep in de cruciale sectoren hebben."

Digitaal thuiswerken
Ook het team van De Driesprong in Ruurlo was maandagmorgen 16 maart op school paraat om met elkaar een mooi stukje pionierswerk te verrichten: het realiseren van thuiswerk voor de kinderen van school. Stichting OPONOA, de koepel van scholen, stelde dezelfde ochtend richtlijnen op waar iedere school zich aan dient te houden. Eén van deze richtlijnen houdt in dat materialen niet worden uitgeleend en dat de leerstof digitaal aan de kinderen werd aangeboden. Tevens moest voor het thuiswerken het 'onderhouden van vaardigheden' centraal staan. Voor de leerkrachten werden dit twee dagen van overleggen, brainstormen en het klaar maken van de digitale leerstof. Uiteindelijk ontvingen alle leerlingen dinsdagmiddag hun thuiswerkopdrachten. Voor leerlingen met een eigen leerlijn werden aangepaste opdrachten verstuurd. "Dezelfde avond ontvingen we als leerkrachten al de eerste mailtjes en foto's van kinderen die inmiddels hard aan de slag waren gegaan. Vanaf woensdag werkten alle leerkrachten thuis. Dit was even wennen", zo verklaart Petra Brinkerink namens het onderwijsteam van De Driesprong.

Motto
'Practice what you preach'. Dat is het motto van het team van De Driesprong. Daarom vergadert het team inmiddels digitaal en houden elkaar zo goed op de hoogte. Het team is zich ervan bewust dat dit voor velen een uitzonderlijke situatie is. Petra Brinkerink: "De nadruk ligt, wat betreft de leerkrachten, uiteraard op de gezondheid van de kinderen, ouders en hun familie. De school wenst iedereen dan ook veel gezondheid toe. Let een beetje op elkaar!"

Voorbereidingen
Ook de Kerst Zwartschool had al enige voorbereidingen getroffen. "Het besluit was nog niet genomen, maar wij hielden er sterk rekening mee dat de maatregel om scholen te sluiten vroeg of laat van kracht zou worden", zo verklaart locatiecoördinator Willemien van Uhm van de Kerst Zwartschool. Maandag ging men na een teamoverleg direct aan de slag met het samenstellen van lespakketten voor de leerlingen. Hierbij werd ook rekening gehouden met het beleid van de stichting OPONOA waarbij de Kerst Zwartschool ook bij aangesloten is. Willemien van Uhm: "Wij hebben als team besloten dat leerlingen op een veelzijdige manier aan het werk kunnen en niet alleen afhankelijk zijn van de digitale leeromgeving. Voor de groepen 1 en 2 hebben de leerkrachten allerlei spelsuggesties passend bij de leerdoelen die deze periode centraal staan gemaild."

Creatief
Dinsdagochtend heeft het team Kerst Zwartschool de lespakketten afgeleverd bij de leerlingen. Elke dag zijn er teamleden op school om zo nodig leerlingen op te vangen en voor een telefonisch spreekuur van 10.00 tot 11.00 uur. Daar is de eerste dagen al veel gebruik van gemaakt. Daarnaast kunnen ouders en leerlingen ook mailen met de leerkrachten. "Deze crisissituatie stimuleert de creativiteit van de leerkracht om op creatieve wijze contacten te onderhouden met onze leerlingen. Er worden veel filmpjes en vlogs gemaakt en kinderen worden uitgedaagd om mee te doen aan challenges. Maar het is wel stil in het gebouw; wij missen onze leerlingen enorm", aldus Van Uhm.