Foto: Mart de Kruif, oud-Commandant der Landstrijdkrachten. Foto: Liepke Plancke
Foto: Mart de Kruif, oud-Commandant der Landstrijdkrachten. Foto: Liepke Plancke Liepke Plancke

Mart de Kruif: 'Voor vrijheid moet je vechten'

NEEDE - In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid zou oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif naar Neede komen. Dat gaat in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet door, maar we willen u het interview dat Rob Weeber had met De Kruif niet onthouden.

Door Rob Weeber

De bevrijding door de Geallieerden, in 1944/45, stelde Europa in staat om zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Het alleen vieren van die gebeurtenis echter is niet voldoende. Als je namelijk niet stilstaat bij het waarom van het vieren, verliest het de zingeving en mogelijk daarmee de kracht om voor diezelfde vrijheid te blijven vechten.

Mart de

Kruif: 'Pas op

uitzending

weet je hoe

de wereld in

elkaar steekt'


Mart de Kruif is oud-Commandant der Landstrijdkrachten. Na zijn middelbare schooltijd zag hij een bonnetje in de NCRV-gids dat opriep voor een carrière in de krijgsmacht. Dat leek hem wel wat en de rest is geschiedenis. Met de toename van het aantal buitenlandse missies werd hem meer en meer duidelijk dat hij iets voor de wereld wilde doen. "Pas op uitzending weet je hoe de wereld in elkaar steekt", bekende hij ooit in een interview.

Die wereld is in de afgelopen decennia veranderd. Na de drie grote oorlogen van 1870, 1914 en 1940 kwam de Koude Ooorlog met aan de ene kant een gemeenschappelijk vijandbeeld en aan de andere kant een polariserende bevolking tegen de neutronenbom. Na het wegvallen van de muur in 1989, kwamen de buitenlandse missies opzetten, zoals Bosnië, Mali en Afghanistan. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend en vraagt vechtlust," aldus De Kruif. "Onze vrijheid ervaar je pas als je terug bent van een missie. Er is sprake van vrijheid als er een onderdrukkingsvrije omgeving heerst waarbinnen je je als mens naar eigen kwaliteiten volledig kunt ontplooien. Die omgeving moet je willen koesteren en behouden. Vrijheid bewaken, betekent echter ook over je eigen schaduw heen kunnen springen. Er moet verzoening mogelijk zijn. Kijk bijvoorbeeld naar grote Franse namen als De Gaulle en Schuman. Het Schumanplan leidde tot de vorming van de EGKS en later de EU en de samenwerking binnen Europa met Duitsland. Macron schudt de hand van Merkel. Het zou mooi zijn als Merkel ook op 4 mei bij ons kon zijn om de herdenking mee te vieren."

Alleen Defensie kan volgens hem letterlijk voor de vrijheid vechten. Het is hun taak om de bedreigingen voor de vrijheid in delen van de wereld bij de wortel aan te pakken. Natuurlijk is dat niet makkelijk. Ten eerste moet je er als militair van overtuigd zijn dat er voor een uitzending een eerlijke afweging door het kabinet gemaakt wordt. Verder moet je als krijgsmacht door je regering in staat worden gesteld om je grondwettelijke plichten naar behoren uit te kunnen uitvoeren.

'Onze

krijgsmacht

is eerder

geërodeerd

dan

geëvolueerd'


Volgens De Kruif schort het daar in Nederland aan: "Onze krijgsmacht is in dat aspect de afgelopen jaren eerder geërodeerd dan geëvolueerd." Hij doelt daarbij niet alleen op geld of geldgebrek, maar ook op zaken als organisatie, structuur en leiderschap. Om goed en effectief de bedreigingen het hoofd te kunnen bieden, moet je op verschillende situaties voorbereid zijn. "De bedreigingen zijn meer sektarisch (onder invloed van een ideologie; red.) dan vroeger. Je moet een 'vuist' kunnen laten zien naar je tegenstander. Dat kan een politiek stem zijn, maar ook een cyberdefensie of zelfs een heuse landoperatie. Rusland bijvoorbeeld denkt in termen van macht, daar redt je het met alleen de dialoog niet. Gelukkig neemt de economische afhankelijk van de grootmachten ten opzichte van elkaar toe, waardoor er meer evenwicht ontstaat. Bevrijding is dus vieren en herdenken. Je moet ook nadenken over nu en morgen, bruggen slaan met elkaar."