Burgemeester Joost van Oostrum:
Burgemeester Joost van Oostrum: "Het komt er echt op aan, nu!" Foto: Rob Stevens

Van Oostrum: 'Het komt er echt op aan nu'

BERKELLAND - Op de gemeentelijke website zijn de laatste landelijke en plaatselijke ontwikkelingen rond het corona virus te vinden. Maandag laat burgemeester Joost van Oostrum op facebook weten dat het er echt op aan komt nu.

Door Rob Stevens

Joost van Oostrum spreekt op facebook Berkellanders toe over de crisis rond het coronavirus. Joost van Oostrum: "Het coronavirus houdt iedereen bezig. Heel veel mensen maken zich zorgen om hun kinderen. Ze kunnen niet naar school. Zorgen zijn er ook voor mensen die als mantelzorger actief zijn. En voor ondernemers over de continuïteit van hun bedrijf. We proberen u als gemeente zo goed mogelijk te informeren. Er zijn elke dag updates van het RIVM. Over het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus. We weten dat dat niet de hele getallen zijn. Omdat maar een bepaald gedeelte van de mensen wordt getest. Er is dus meer zorg dan alleen uit de getallen blijkt die we via internet kunnen verspreiden. Er zijn veel vragen. Als we het antwoord niet weten gaan we voor u op zoek naar antwoorden. Probeer via de website op de hoogte te blijven."

In Berkelland doven de lichten zondagavond in de cafés, restaurants. Als reactie op de zondag door de Rijksoverheid uitgevaardigde maatregelen. Maandag zijn de scholen en kinderdagverblijven dicht. Het sportleven ligt stil. Wie niet perse lijfelijk op zijn of haar werk hoeft te zijn, werkt thuis. Tal van evenementen en bijeenkomsten worden afgezegd. Het presidium van de gemeente Berkelland heeft maandag eind van de middag besloten dat er tot en met 6 april geen (bestuurlijke) vergaderingen zullen worden gehouden. Dat betekent onder andere dat de raadsvergadering van 17 maart niet door gaat. Een uitzonderlijke toestand die nog wel even zal aanhouden. Alles om de verspreiding van het nieuwe coronavirus covid-19 onder controle te krijgen.

In Berkelland zijn maandag nog geen officiële gevallen van besmetting bekend. De dichtstbijzijnde gemeenten met een positieve test zijn maandag 16 maart om 14.00 uur vastgesteld in Haaksbergen (1), Hof van Twente (1) en Bronckhorst (2), Enschede (3). In de omgeving van Coesfeld in de deelstaat Nordrhein-Westfalen zijn maandag 50 officiële gevallen van corona vastgesteld.

Volgens van Oostrum komt het er op aan op dit moment. De burgemeester: "De genomen maatregelen zijn streng en we maken ons zorgen. We hopen dat we er met zijn allen snel door heen komen. Dat we weer kunnen genieten van de activiteiten die we nu helaas stop hebben moeten zetten. En die we hopelijk op een later tijdstip dit jaar weer kunnen oppakken. Het komt er echt op aan nu. We rekenen op u. U moet het maar zo zien: de wijze waarop we dit corona virus aanpakken is een vorm van naoberschap. Ik reken echt op u."