Een aantal van de initiatiefnemers bij de AED. Foto: PR
Een aantal van de initiatiefnemers bij de AED. Foto: PR

Zes Ruurlose straten
regelen AED

Handen ineengeslagen voor gezamenlijke aanschaf reanimatie-apparaat

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het is gelukt. In navolging van eerdere initiatieven van onder meer bewoners van de Henri Dunantlaan en in de wijk 't Leusinkbrink hebben bewoners van 't Gotink, Soldatenhuis, De Schoemaker, Willem Alexanderlaan, Peppelenhof en de Pasmanshaard (Everwennink 3) gezamenlijk een AED in hun woonwijk geplaatst.

"Samen hebben we eind vorig jaar ruim 3600 euro ingezameld voor de aanschaf een AED in onze wijk. Voor aanschaf en onderhoud hadden we minimaal 2500 euro nodig. Er was dus ruim voldoende geld om naast de aanschaf in de komende jaren de AED te onderhouden. Ook kon wat geld worden gereserveerd voor onverwachte uitgaven en elektra-verbruik. Met de plaatsing van een AED in onze buurt vergroten we de overlevingskansen van buurtgenoten die een hartstilstand krijgen", zegt Stefan Kreeftenberg namens de initiatiefnemers over de gezamenlijke aanschaf.
Het initiatief voor de aanschaf kwam uit de koker van Derk Addink ('t Gotink) die zelf in aanraking kwam met een AED. Stefan Kreeftenberg: "Hij heeft een aantal bekenden uit de verschillende straten in de directe nabijheid van zijn woning benaderd. Zo is in augustus het idee gestart en verder uitgewerkt. Wij hebben ons daarna aangesloten bij het project van Philips en de Hartstichting:
www.buurtAED.nl. In november hebben we de bewoners in de genoemde zes straten persoonlijk benaderd met de vraag om een financiƫle bijdrage te doneren voor de aanschaf van een AED. En dat leverde het onverwachte bedrag van maar liefst ruim 3600 euro op. Om de kosten relatief laag te houden hadden we met meerdere straten de handen ineengeslagen."
In januari werden de buurtbewoners uitgenodigd voor een informatieavond. In eerste instantie om terugkoppeling en uitleg te geven over gehele proces. "Daarnaast hebben we alles uitgelegd rondom de AED, het gebruik ervan en de inzet ervan via Hartslag.nu. Tevens was er de mogelijkheid om zich aan te melden voor een AED-cursus met bijbehorend certificaat. Op die avond in de Plaza van recreatiecentrum De Meene waren ongeveer tachtig buurtbewoners aanwezig. Uiteindelijk hebben zich al achttien buurtbewoners aangemeld voor een AED-cursus", aldus Kreeftenberg. Het apparaat is geplaatst bij de woning van de familie Addink aan 't Gotink 22.

Wat is een AED?
Een AED is een defibrillator om het leven te kunnen redden van mensen die een hartinfarct krijgen. Hoe sneller het apparaat ter plekke is hoe groter de kans van overleven. "In Ruurlo zijn gelukkig veel mensen aangesloten bij Hartslag.nu. Zij krijgen via 112 een oproep op het moment dat er iemand een infarct of wat daar op lijkt, meldt. Zij gaan er dan zo snel mogelijk naar toe om of te reanimeren of om een AED op te halen. In onze wijk was er nog geen aanwezig en kon er dus nooit snel hulp aanwezig zijn. Maar nu zijn we met een AED in de buurt ervan verzekerd dat hulp binnen een aantal minuten aanwezig is. En dat is een geruststellende gedachte", besluit Kreeftenberg.