Het Jostibandorkest in actie. Foto: PR
Het Jostibandorkest in actie. Foto: PR

Poppy Festival in Borculo

BORCULO - De komende maanden wordt in de Achterhoek 75 jaar Bevrijding ruimschoots gevierd. Voor Berkelland geldt dat de vier kernen ieder hun eigen programma hebben. Opvallend in Borculo is het Poppy Festival dat van 2 tot en met 5 mei gehouden wordt. De naam verwijst naar de bekende klaproos, de bloem die voor veel landen het symbool voor de Eerste Wereldoorlog werd. Hij groeide namelijk op de slagvelden in Vlaanderen.

Door Rob Weeber

Het festival vindt plaats op de 'velden' van de Beerten Groep in een enorme festival- en cateringtent. Niet toevallig dat daar een muziekevenement wordt georganiseerd. Wie de Music Show Scotland kent, weet dat muziek en entertainment tot de genen van het bedrijf horen. Samen met dochter Anke en schoonzoon Robin heeft eigenaar Hans Beerten een veelzijdig en aantrekkelijk programma in elkaar gezet. Robin heeft een eigen muziekopleiding, House of Pop, en is zeer ingevoerd in die wereld. Hans heeft door het vele rondreizen met zijn Music Show Scotland ook de nodige contacten in de entertainmentwereld opgedaan.

Jostibandorkest
Een van de contacten vormt het Jostibandorkest dat op 3 mei optreedt. "Toen bekend werd dat er door de hele Achterhoek feesten worden georganiseerd, hebben we direct contact opgenomen met de gemeente," legt Hans uit. "Ons festivalidee werd zeer verwelkomd. Daarna hebben we gesproken met de Oranjeverenigingen van de voormalige gemeente Borculo. We willen met ons programma niet de andere evenementen in de weg zitten. Gelukkig kan het prima naast elkaar bestaan. De andere activiteiten zijn meer op de traditionele herdenking gericht. Wij richten ons meer op het feest van de Bevrijding, met name ook voor de jeugd. Het Poppy Festival begint op zaterdag 2 mei met onder andere een optreden van de Limburgse band Wahnsinn. Deze speelde ook op het afgelopen Septemberfeest en zorgt gegarandeerd voor een volle tent. In de tent hebben we twee podia opgebouwd, zodat bands elkaar makkelijk kunnen afwisselen. Voor de ouderen hebben we op zondag 3 mei het Jostibandorkest. Gezien hun drukke programma is het best bijzonder dat ze hier optreden. Op Bevrijdingsdag, 5 mei, treedt het Poppy Showorkest op. Zij spelen diverse hits van grote bands als Queen. Het orkest, zo'n 125 man, bestaat uit musici van de muziekverenigingen van de voormalige gemeente Borculo, musici van de eigen Piperband en zangers. Alle stukken zijn speciaal voor dit doel gearrangeerd."

Dresscode: wit, zodat poppy-corsage opvalt
Natuurlijk ontbreekt ook de aankleding niet. Op ieder detail is gelet. Zo is er een dresscode. Iedereen wordt gevraagd in witte bovenkleding te komen, zodat de vuurrode poppy corsage die men opgespeld krijgt, goed afsteekt. Voor de ouderenmiddag op 3 mei is een compleet arrangement beschikbaar met koffie/thee, lunch en twee consumpties. Bovendien staan er tafels en stoelen. Parkeren is mogelijk op eigen terrein met maar liefst 1000 parkeerplaatsen. Ook de Royal British Legion Holland Branch is aanwezig. The Legion, met het symbool 'poppy' (klaproos), is in 1921 opgericht om financiƫle, sociale en emotionele steun te geven aan (oud-)militairen van het Engelse leger. Het Poppy festival hoopt op veel lokaal publiek. Tijdig reserveren is aanbevolen. Voor meer informatie en reserveringen kan men terecht op de website.


www.poppyfestival.nl

Een grote tent biedt onderdak aan het Poppy Festival. Foto: PR