Het bevrijdingsfeest in de Grotestraat. Foto: Collectie Museum De Scheper
Het bevrijdingsfeest in de Grotestraat. Foto: Collectie Museum De Scheper Foto:

WO2-café in Bibliotheek Eibergen

EIBERGEN - Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. De bevrijding kwam niet voor elke plaats op hetzelfde moment. Begin april 1945 werden in de Achterhoek binnen een goede week tijd Borculo, Eibergen, Ruurlo en Neede bevrijd. In die volgorde ook. Het herdenken waard. Bijvoorbeeld door middel van het WO2-café. En de Historische Kring Eibergen maakt een superdikke special van 'Old Ni-ys'.

Door Rob Stevens

De bevrijding is een gedenkwaardig feit waar op verschillende manieren aandacht aan wordt gegeven. Een daarvan is het WO2-café, een ontmoetingspunt voor één dag in de bibliotheek. Van 5 maart tot en met 15 april zijn er in zeventien Gelderse bibliotheken van dergelijke WO2-cafés. Carlijn Nijhof van de bibliotheek Oost-Achterhoek coördineert één en ander.
Nijhof: "Op donderdag 2 april doet de tournee de locatie Eibergen aan. Van 12.00 tot 14.00 uur is iedereen met een verhaal, ervaring of voorwerp uit de Tweede Wereldoorlog welkom. Achterhoek breed! We zijn nu druk bezig mensen uit te nodigen maar iedereen kan gewoon binnenlopen. Er wordt ook voor een lunch gezorgd. De opzet van de WO2-cafés is geïnspireerd op het populaire programma 'Tussen Kunst en Kitsch'. Een aantal deskundigen in het café geeft meer specialistische, historische informatie bij de gepresenteerde verhalen en voorwerpen. De mooiste verhalen worden door Omroep Gelderland opgenomen in de WO2-cafés en zijn terug te zien via de verschillende kanalen van de omroep." De Historische Kring Eibergen meldt dat Eibergenaar Wim Kemink komt om zijn ervaringen tijdens de Eibergse oorlogstijd en de bevrijding te vertellen.
Er is ook een meereizende expositie waarvoor de verschillende Historische Verenigingen voorwerpen aanleveren. Deze verenigingen zijn ook betrokken bij het onder de aandacht brengen van de tournee.

Old Ni-js
Henk Siebers is bestuurslid van de Historische Kring en gaat over hun publicaties. Hij vertelt dat de Historische Kring Eibergen week 11 uitkomt met een special van Old Ni-js over de Tweede Wereldoorlog: '75 jaar vrijheid in Eibergen'. Deze uitgave van meer dan honderd bladzijden ligt voor niet-leden bij boekhandel Gellekink, voor de prijs van negen euro. In deze uitgave zit ook een folder waarin de aandacht wordt gevestigd op het WO2-café. Op de omslag van Old Ni-js prijkt het rood-wit-blauw met daarvoor de afbeelding van een oranje gekleurd pakje sigaretten met daarop de tekst 'Nederland zal herrijzen' en witte V-tekens. Op Koninginnedag 31 augustus 1941 strooide de RAF deze sigarettenpakjes boven Nederland uit. Een gebaar van de Nederlandse regering in ballingschap.

Samenwerking
Het WO2-café is een samenwerking van een aantal culturele, maatschappelijke en historische organisaties waaronder bibliotheken, Historische verenigingen en Omroep Gelderland. Heeft iemand zelf een mooi oorlogs- of bevrijdingsverhaal? Of bijzondere foto's, documenten of voorwerpen uit of over de Tweede Wereldoorlog? Met de wens deze voor te leggen aan deskundigen en te delen met geïnteresseerden? Voor hen staat donderdag het WO2-café in Eibergen open.