De jubilarissen Rinus en Diny van Zuilekom en  Henny Schekman-Westerveld.  Foto: PR.
De jubilarissen Rinus en Diny van Zuilekom en Henny Schekman-Westerveld. Foto: PR. Foto:

Wiej Schotst Vedan eert zijn
jubilarissen

BARCHEM – De folkloristische dansgroep Wiej Schotst Vedan uit Barchem zette tijdens de jaarvergadering drie van haar leden in het zonnetje. Diny en Rinus van Zuilekom hebben veertig jaar hun beste beentje voorgezet om de Achterhoekse folklore in binnen- en buitenland te presenteren. Henny Schekman-Westerveld begeleid de dansers al 25 jaar op accordeon.

In de Achterhoekse dracht van rond 1900 hebben ze in al die jaren veel publiek weten te vermaken. Het op klompen kunnen dansen maakt vooral in het buitenland een grote indruk. Om de Nederlandse folklore ook ver buiten onze landsgrenzen uit te dragen zijn Rinus en Diny van Zuilekom ook lid geworden van de Iessselschotsers uit Steenderen. Deze vereniging heeft nog een relatief grote groep reislustige 'jonge-ouderen'.

Zo dansten de Van Zuilekoms in 2018 op de Azoren en vorig jaar op uitnodiging van een sjeik in de Verenigde Arabisch Emiraten. Wiej Schotst Vedan hoopt nog jaren van het paar te genieten; maar zonder muziek komen ze er niet. Daarom verdiende Henny Schekman-Westerveld ook evenzeer een bloemetje en werd haar een zilveren accordeon opgespeld. 25 jaar heeft ze met veel plezier de dansers op haar accordeon begeleid en ze is steeds, net als haar instrument goed gestemd.