Walter Hobelman: “Elk hoofdstuk begint met ons persoonlijke verhaal. Er staan tips in over wat je kunt doen om uit de schulden te blijven.” Foto: Miriam Szalata
Walter Hobelman: “Elk hoofdstuk begint met ons persoonlijke verhaal. Er staan tips in over wat je kunt doen om uit de schulden te blijven.” Foto: Miriam Szalata Foto:

Walter Hobelman schrijft openhartig boek over moeilijke tijd

ULFT - Al mijn schuld is weggedaan, afrekenen met (financiële) schuld, is de titel van het boek van Walter Hobelman uit Gendringen. Hij schrijft openhartig over zijn geldproblemen en probeert met tips anderen te helpen.

Door Miriam Szalata

Zijn nachtrust heeft niet onder zijn financiële problemen geleden, vertelt Walter Hobelman. "Zelfs in de tijd voor we de stap zetten om onder bewindvoering te gaan, sliep ik niet slechter. Ik kon weleens 's nachts kort wakker worden en dan dacht ik: 'O help, ik moet morgen de wegenbelasting betalen, waar doe ik dat van?' Maar over het algemeen kon ik prima slapen, heel af en toe spookte het door mijn hoofd. Ik maakte me meer zorgen overdag. De hele tijd was ik bezig te bedenken hoe ik met mijn geld kon schuiven of wie ik lief kon aankijken of ik wat kon lenen. Ik had er bijna een dagtaak aan om alles te regelen."

In de zomer van 2016 liep Walter Hobelman vast in geldproblemen. Zijn schuld was opgelopen tot 30.000 euro. Over hoe het zo ver heeft kunnen komen, wat de impact was op zijn gezin, en hoe het hem lukte de problemen het hoofd te bieden, heeft hij een boek geschreven. Een dikke pil van 248 pagina's, met een warm voorwoord van burgemeester Otwin van Dijk: 'Openhartig. Informatief. Inspirerend. Met deze drie woorden zou ik dit bijzondere boek van Walter Hobelman omschrijven.'

Omstandigheden
Door een samenloop van omstandigheden, zo blijkt uit Hobelmans verhaal, zijn hij en zijn gezin in geldproblemen gekomen. "We hadden al nooit veel spek op de botten", zegt hij. "Ik werkte als fietsenmaker en mijn vrouw in de zorg. En we hebben vier kinderen. We hadden een kredietrekening bij de bank die we konden verhogen als we financieel wat krap zaten. Ik wist wel dat dat niet slim was, maar schoof het probleem ook voor me uit. Dat het uiteindelijk vastliep kwam doordat ik bij een werkgever begon die zijn eigen bedrijf aan het opbouwen was. Ik maakte kosten voor dat bedrijf en tegelijkertijd bleef de salarisbetaling uit. De werkgever ging failliet en ik de ww in. Ik solliciteerde me suf, maar vond geen werk. Toen besloot ik de ww uit te gaan en voor mezelf te beginnen als journalist/tekstschrijver. Maar als je net begint, stroomt het geld niet bepaald binnen."
De situatie werd zo nijpend dat Walter en zijn vrouw besloten een bewindvoerder in de arm te nemen om hun financiën op orde te krijgen. Die dreigde op enig moment de stekker uit Hobelmans bedrijfje te trekken. "Dat vond ik erg, want ik wilde niet stoppen. Juist op dat moment meldde zich een klant. Van het een kwam het ander en eindelijk begon ik omzet te draaien. De bewindvoerder hoorde ik niet meer over het beëindigen van mijn bedrijf."
Na tweeënhalf jaar was het gezin uit de schulden. "We hebben een paar meevallers gehad, waardoor we in relatief korte tijd de gaten konden dichten. We waren in een klap van onze schulden af. Anders waren we nu nog bezig geweest met aflossen."

Handboek
Het boek dat hij over zijn ervaringen schreef, noemt hij een handboek. "Schuld en armoede voor dummies'', zegt hij. "Maar ook weer niet helemaal. Elk hoofdstuk begint met ons persoonlijke verhaal. Er staan tips in over wat je kunt doen om uit de schulden te blijven. Maar verwacht niet een compleet zelfhulpboek. Het is een inspiratieboek om het gesprek op gang te brengen. Schuld en armoede is iets wat iedereen kan overkomen."

Walter

Hobelman:

'Schuld en

armoede is

iets wat echt

iedereen kan

overkomen'


Nu gaat het goed met hem en zijn gezin. Financiële problemen gaan hem nooit meer overkomen? "Niks is zeker in het leven, maar ik ga er niet vanuit dat ik nog een keer in de problemen kom. We hebben onze ervaringen en we kennen onze valkuilen. Onze gezinssituatie is nu ook anders, we hoeven niet meer financieel voor onze kinderen te zorgen. We kunnen dan ook nu spek op de botten kweken. We zijn er trots op hoe we er als gezin zijn door gekomen."

Informatie
Het boek Al mijn schuld is weggedaan, afrekenen met (financiële) schuld van Walter Hobelman is vanaf zaterdag 29 februari te koop in de boekhandel.