Als jonge jongen kreeg Rudy Huetink een baret, een boekje en het uniform van zijn opa uit de oorlog. Foto: PR.
Als jonge jongen kreeg Rudy Huetink een baret, een boekje en het uniform van zijn opa uit de oorlog. Foto: PR. Foto:

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding Ruurlo

RUURLO – 75 jaar geleden werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Om hier bij stil te staan organiseert de Commissie 4 en 5 mei Ruurlo 'De week van bevrijding'. Ruurloër Rudy Huetink reageerde enthousiast toen hij door de commissie gevraagd werd om zijn oorlogsverzameling in Ruurlo tentoon te stellen. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 april en daarna in elk weekend tot 5 mei, is de tentoonstelling te bezoeken in het pand van Focus Fashion in de Dorpsstraat in Ruurlo.

Als jonge jongen kreeg Rudy Huetink een baret, een boekje en het uniform van zijn opa uit de oorlog. Deze spullen fascineerden hem en de verzamelwoede sloeg toe. Dat is te zien in huize Huetink aan de Morsdijk in 't Ruurlose Broek. Overal in huis zijn voorbeelden te zien van overblijfselen uit het verleden en is het militaire karakter van de spullen te herkennen. Een militaire voorraadkist doet dienst als televisiemeubel en een illegale graanmolen siert de huiskamer. Als een lid van de Commissie 4 en 5 mei Ruurlo Rudy Huetink bezoekt is veel van zijn materiaal al ingepakt in kisten, kratten en speciaal ontworpen meubels voor de tentoonstelling. Hij laat gretig persoonsbewijzen, kranten, posters, brieven en medailles zien. Vragend naar zijn mooiste stuk, begint Rudy te stralen. "Ik heb een heel mooi uniform dat bij de bevrijding van Ruurlo gedragen is. Daar moeten mensen echt naar komen kijken, gaaf man." Hij hoopt op veel belangstelling in De week van bevrijding, startend op 1 april.
De ondernemers in de buurt werken ook mee aan 'De week van bevrijding'. Naast het pand van Focus Fashion, waar de centrale tentoonstelling plaatsvindt, tonen de etalages van de winkels diverse items uit de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is geopend tijdens de Ruurlose Bevrijdingsweek van 1 tot en met 5 april en daarna elk weekend tot de landelijke Bevrijdingsdag op 5 mei.