Lidy Blijdorp en Julien Brocal. Foto: PR
Lidy Blijdorp en Julien Brocal. Foto: PR

Muzikale reis naar de mooiste plekken van Europa

RUURLO - Lidy Blijdorp (cello) en Julien Brocal (piano, leerling van de beroemde Maria João Pires) nemen het publiek mee op een muzikale reis langs de mooiste plekken van Europa. Zij spelen muziek, die geïnspireerd is door de natuur. Muziek van componisten die zich laten meevoeren door hun eigen emoties bij het schrijven van hun meesterwerken. Blijdorp en Brocal staan garant voor een unieke muzikale middag. Zij treden op 8 maart op om 15.00 uur bij KunstKring Ruurlo in de Theaterzaal van het Kulturhus, Nieuwe Weg 5.

Lidy en Julien kennen elkaar van hun studententijd in de Chapelle Elizabeth. Eens, midden in de nacht, hoorde Lidy pianospel klinken vanuit de grote zaal. Ze ging erop af en trof daar Julien, die in het volstrekte duister aan het spelen was. Ze maakten kennis en gingen samen musiceren. Sindsdien treden ze vaak samen op in Nederland, Frankrijk en Spanje. Meerdere concerten begonnen in het donker, waarbij het publiek slechts een vingerlichtje had om hun plaats te kunnen vinden. De gedachte erachter is dat muziek in die sfeer heel intens wordt ervaren. Hun debuut-cd komt uit bij Rubicon Classics op 29 april 2020. Op de cd staat de solosuite van Kodaly, het duo voor viool en cello van Ravel met Rosanne Philippens (viool) en een suite met nieuw-gearrangeerde stukken van onder andere Ravel met Julien Brocal (piano).

Lidy Blijdorp studeerde bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium in Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Queen Elisabeth Chapel). En ze kreeg lessen van onder andere Anner Bijlsma. Lidy won prijzen van verschillende competities, waaronder de Cello Biënnale Amsterdam en het Prinses Christina Concours. In de zomer van 2014 won ze de Prix Académie Maurice Ravel (Frankrijk). Zij speelde op festivals zoals het Janine Jansen Festival Utrecht en gaf recitals in België, Frankrijk en Japan. In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in Madrid. Als soliste speelde ze met verschillende orkesten, zoals met Camerata Amsterdam en het Nederlands Blazersensemble. In april 2017 maakte ze een tournee met het Nederlands Studenten Kamerorkest (NESKO). In 2018 gaf ze solo-optredens met het Orkest van de 18e eeuw en met het Orkest van het Oosten. Lidy bespeelt de Italiaanse cello van Anner Bijlsma, in bruikleen van het Nationaal Fonds voor Muziekinstrumenten.

Julien Brocal werd geboren in Arles, Frankrijk. Hij begon met pianolessen op 5-jarige leeftijd. Zijn eerste podiumoptreden vond plaats toen hij 7 jaar oud was. Hij kreeg les aan de École Normale de Musique de Paris. In januari 2013 werd hij ontdekt door de wereldberoemde pianiste Maria João Pires in de Cité de la Musique in Parijs. Ze nodigde hem uit te komen studeren aan de Chapelle Elizabeth bij Brussel en deel te nemen aan het Partitura Project, waarin docent en leerling samen concerten geven. Vanaf 2014 traden Maria João Pires en Julien Brocal veel samen op in prestigieuze zalen als de Philharmonic Concert Hall van Warschau tijdens het Chopin Festival en de Opera van Florence. Naast deze optredens gaven ze gezamenlijk workshops en zetten educatieve en sociale programma's op voor kinderen, zoals het sociale project Equinox Choirs. Julien bracht tot nu toe twee CD's uit met muziek van Chopin die wereldwijd worden geprezen.

Kaarten via de website zijn verkrijgbaar voor negentien euro per persoon en ook in Ruurlo bij Everwennink en Groot Jebbink bloemen. Aan de kassa bedragen de kosten 21,50 euro per persoon. Jeugd van 13 tot en met 18 jaar betaalt 7,50 euro per persoon. Kinderen jonger dan 13 jaar kunnen gratis naar binnen.


www.kunstkringruurlo.nl/kaarten-bestellen/