De kinderen maken ook een tochtje in de Berkelzomp. Foto: PR
De kinderen maken ook een tochtje in de Berkelzomp. Foto: PR Foto:

Pax Kinderhulp Borculo viert

zevende lustrum

BORCULO - Pax Kinderhulp werd in 1961 opgericht om kwetsbare kinderen uit het buitenland een vakantie in Nederland te geven. Het begon met Berlijn. In 1961 stond de Berlijnse muur nog overeind. Leden van de Pax Christi vredesbeweging bezochten het gebied en kwamen in aanraking met 'getraumatiseerde' kinderen als gevolg van de spanningen in het opgedeelde Berlijn. In de jaren erna werd de Stichting Pax Christi Kinderhulp opgericht en kwamen de kinderen ook uit andere landen, zoals Armenië, Wit-Rusland, Polen en Roemenië. Vanaf 2004 verviel de band met de vredesbeweging en werd de naam Stichting Pax Kinderhulp.

Door Rob Weeber

De werkgroep Borculo bestaat uit vijf leden en ontfermt zich al sinds 1985 over Poolse suikerpatiëntjes uit de mijnstreek rond Katowice. De mijnen zijn inmiddels gesloten en veel kinderen zijn de dupe van sociale misstanden als gevolg van werkeloosheid, scheidingen en alcoholmisbruik. Borculoër Toon Braakman is al tien jaar verbonden aan de werkgroep, waarvan vijf jaar als voorzitter. "Als werkgroep gaan we ieder jaar naar Polen en ontmoeten daar onze Poolse evenknie, de PZKS. We bezoeken ook scholen en kindertehuizen in achterstandswijken en spreken met de selectiecommissie die de kinderen aanwijst voor een vakantie. Er zijn veel kindertehuizen rondom Katowice waarin kinderen verblijven die uit de ouderlijke macht zijn ontzet. Tot vorig jaar richtten we ons op kinderen met diabetes. Zij werden geselecteerd door de lokale ziekenhuizen. We constateerden echter dat die niet allemaal aan het criterium 'kansarm' voldeden. Daarom zijn we vanaf dit jaar gestopt met die categorie kinderen en richten ons nu uitsluitend op kansarme kinderen. Kansarm betekent dat het gemiddelde maandinkomen thuis niet hoger ligt dan 2100 Zlotys, zo'n 500 euro. Ieder jaar halen we 24 kinderen en vier begeleiders met de bus op en brengen ze onder op een vakantieboerderij. Om de bus vol te krijgen, nemen we ook kinderen voor Westervoort en soms ook Urk mee. Tijdens hun bezoek hier zijn 25 vrijwilligers actief om hand-en-spandiensten te verrichten, zoals het wassen van de kleding, het verzorgen van maaltijden en de schoonmaak. Tijdens de week krijgen de kinderen een programma aangeboden, waarbij de avonden vrij zijn. Om ze met busjes vervoerd te krijgen, zijn nog eens 25 vrijwilligers actief. Mensen vragen wel eens of Polen onderhand geen betere levensstandaard heeft, maar zeker in de voormalige mijnstreek rond Katowice is nog veel (sociale) armoede."

Jaarlijkse collecte is op 9 maart
De jaarlijkse kosten voor de vakantie bedragen zo'n 24.000 euro. Om het budget rond te krijgen, wordt de stichting door veel instanties ondersteund, zoals de kerken, de gemeente, de Rotary en de industrie. Het gaat hierbij om steun in natura en in geld. Daarnaast is zij zelf ook actief met fondsenwerving. Ieder jaar wordt een collecte gehouden waar veel sympathie voor is. Dit jaar vindt deze op 9 maart plaats. Verder houden in mei de marktkooplieden in Borculo een verloting en bakt de stichting zo'n 12.000 oliebollen bij de werkgroep in Eemnes, waar Armeense kinderen worden ondergebracht. Een deel van de opbrengst vloeit naar Borculo. In 2019 tenslotte werd voor het eerst een kerstmarkt georganiseerd.


www.paxkinderhulp.nl/borculo

Achterstandswijk in Katowice, woonplek van de Poolse vakantiekinderen in Borculo. Foto: Toon Braakman