Kinderen kunnen een kijkje nemen in het Verzetsmuseum 'Junior'. Foto: Rob Weeber
Kinderen kunnen een kijkje nemen in het Verzetsmuseum 'Junior'. Foto: Rob Weeber

Verzetsmuseum 'Junior' op wielen in Borculo

Kinderen nog tot en met vrijdagmiddag welkom

BORCULO - Het Verzetsmuseum 'Junior' op wielen is een trailer waarin vier verhalen van oorlogskinderen zijn opgetekend. De trailer is eigendom van het Verzetsmuseum in Amsterdam en mede door 75 jaar Bevrijding dit jaar meer dan in trek in het gehele land. Dat het museum deze week in Borculo staat is te danken aan de inspanningen van de vier Oranjeverenigingen van de voormalige gemeente Borculo, met Hanjo Willems als grote promotor. Hij is ruim een jaar bezig geweest met het binnenhalen van het Verzetsmuseum 'Junior' op wielen.

De interactieve expositie is vooral bedoeld voor schoolgaande kinderen. Voor hen is het belangrijk dat de verhalen over de oorlog niet in de vergetelheid geraken. Bijzonder is dat de hoofdpersonen van de expositie, de vier oorlogskinderen Eva, Henk, Jan en Netty, alle vier de oorlog hebben overleefd.

Bij het betreden van de trailer worden de bezoekers meegenomen in de tijdmachine naar het jaar 1933. Eva is een van oorsprong Oostenrijks meisje. Zij was vier toen haar familie naar Amsterdam vluchtte en elf toen de oorlog hier uitbrak. Ze kwam uiteindelijk met haar familie in Auswitch terecht, maar overleefde met haar moeder het kamp vanwege een verblijf in de ziekenboeg tegen de bevrijding. Haar vader en broer werden vergast.

Netty, veertien jaar toen de oorlog begon, was een meisje uit een dorp in Zeeland. Zij werd lid van de Jugendstorm. Haar ouders waren beide lid van de NSB. Na de oorlog werd Netty opgepakt, kaalgeschoren en gevangengezet. Ze begreep toen niet wat ze fout had gedaan. In 1946 kwam ze weer vrij met de aantekening dat ze zich verkeerd heeft gedragen. Henk was acht jaar bij het uitbreken van de oorlog en woonde in Haarlem. Zij vader was wiskundeleraar. Het gezin kwam zoals vele Nederlandse gezinnen de oorlogstijd 'gewoon' door. Jan, in 1940 zeven jaar oud, woonde in Heemse, een dorp in Overijssel vlakbij de Duitse grens. Zijn vader, dominee van beroep, zat in het verzet. Jan herinnerde zich vooral de vreemde mensen die regelmatig aan tafel zaten

Alle vier de kinderen hebben een eigen kamertje in de trailer, waar hun verhaal gehoord en gezien kan worden. De organisatoren hebben alle scholen uitgenodigd om deze week de expositie te bezoeken. In groepjes van acht worden ze door de kamertjes geleid. Met behulp van een speciaal boekje bovendien wordt hen gevraag opdrachten uit te voeren en vragen te beantwoorden. Bij het verlaten van de trailer wordt de bezoeker weer meegenomen naar het heden.

Daar horen zij de meest opvallende les die de vier hoofdpersonen van de oorlog geleerd hebben. Eva heeft zich het meest verwonderd over wat medemensen elkaar kunnen aandoen. Het is volgens haar allemaal gebaseerd op vooroordelen. Jan kijkt op naar zijn vader en diens overtuiging om voor anderen op te komen. Netty heeft zich gerealiseerd dat haar lidmaatschap van de Jugendstorm gebaseerd was op verkeerde informatie. Ze is sindsdien erg wantrouwend naar politici geworden. Henk is van mening dat de mensheid nog steeds onvoldoende geleerd heeft van de oorlog. Zo doorgaan brengt geen oplossing voor duurzame vrede.

Verzetsmuseum 'Junior' op wielen staat tot en met vrijdagmiddag bij De Volharding in Borculo.

Afbeelding
Afbeelding