Leerlingen van het Staring College en een lotusmedewerkster demonstreren een reanimatie. Foto: Henri Bruntink
Leerlingen van het Staring College en een lotusmedewerkster demonstreren een reanimatie. Foto: Henri Bruntink Foto:

Leerlingen Staring College leren reanimeren dankzij Rotary Club

LOCHEM/BORCULO – De Rotary Club Barchem heeft een overeenkomst getekend met het Staring College over ondersteuning van het reanimatie-onderwijs aan leerlingen van de school in Lochem en Borculo. Dit zorgt ervoor dat de komen 4 jaar vele honderden jongeren uitzwermen die levensreddende handelingen kunnen verrichten.

Door Henri Bruntink

Tijdens een bijeenkomst in Landgoedhotel Woodbrooke in Barchem gaven leerlingen van de school en een lotusmedewerkster vorige week een levensechte demonstratie van een reanimatie. De aanwezige Rotarians leerden vervolgens ook zelf de eerste stappen te zetten.

Dat Rick Hof zijn

hartstilstand kan

navertellen,

is te danken

aan omstanders die

konden reanimeren

Indrukwekkend relaas
Ze waren ongetwijfeld mede gemotiveerd door het ronduit indrukwekkende relaas van voormalige Rotary-lid Rick Hof uit Ruurlo. Na een openhartoperatie met vijf bypasses en een lastige revalidatie leek het weer goed met hem te gaan. Tot die avond in 2018 dat hij besloot om een stukje te gaan hardlopen, zoals hij dat wel vaker deed.

Vlakbij de spoorwegovergang bij de Wiersseweg, even buiten Ruurlo, ging het mis. Rick plofte in de berm. Een hartstilstand. Dat hij het kan navertellen is te danken aan het onnoemelijke geluk dat binnen een paar minuten drie mensen, onafhankelijk van elkaar, langs de plek kwamen en dat zij alle drie konden reanimeren. Door goed samen te werken kon binnen 10 minuten een AED worden ingezet.

Minderheid
Door onmiddellijk met reanimeren te beginnen en vol te houden tot de ambulance arriveerde, behoort Rick Hof nu tot de weinige mensen die na een hartstilstand weer volledig aan het werk is. De meesten houden fysieke of mentale klachten en worden (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt.

Zelf heeft Rick geen herinneringen aan wat er allemaal met hem gebeurde. Wel is hij zich bewust van het geluk dat hij heeft gehad. Hij behoort nu bij de ruim 20 procent van de mensen die een hartstilstand overleven. "Twintig jaar geleden gold dit nog maar voor zo'n 10 procent. Als het mij toen was overkomen, had ik hier zeer waarschijnlijk niet gestaan", zo zei hij. En ook nu nog overleeft 80 procent het dus niet.

Binnen 6 minuten
Het belang van het starten van reanimatiepogingen binnen 6 minuten is evident. Het spreekt voor zich dat het erg helpt als zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren en dat AED's overal binnen redelijk afstand beschikbaar zijn.

Het Staring College biedt al enige tijd reanimatiecursussen aan een deel van de leerlingen, met steun van de Hartstichting. De subsidiëring van materialen als oefenpoppen en trainings-AED's via die weg stopt echter en de Rotary Club springt in het gat dat dreigde te ontstaan. Er gaat jaarlijks 4000 euro naar de school zodat nog veel meer leerlingen opgeleid kunnen worden. Het geld is nodig voor de aanschaf, onderhoud en vervanging van de genoemde materialen en voor het opleiden van instructeurs.

Inmiddels wordt een aantal docenten van het Staring College opgeleid tot instructeur, waardoor vrijwel alles binnen de eigen organisatie geregeld kan worden. Biologiedocent Hans de Jong is bevoegd zijn collega's op te leiden.

Borculo
Naast Lochem krijgen vanaf nu ook leerlingen van de beide locaties van het Staring in Borculo de cursus. Die is in principe verplicht, hoewel zwaarwegende bezwaren worden gerespecteerd. Met de bijdrage van de Rotary Club kan ook worden gestart met opfriscursussen zodat de kennis en de routine van de handelingen up-to-date blijven.

De Rotary Club Barchem kwam via inkomend voorzitter Herold Hissink in aanraking met een soortgelijk project in Harderwijk. Het blijkt ook nog eens goed te passen binnen het thema dat de club dit jaar heeft omarmt: 'Samen'.

Verrijking
De schoolleiding is erg blij met de steun van de Rotarians en ziet het naast een nuttige bijdrage aan de samenleving ook als een verrijking voor leerlingen, die leren oog te hebben voor anderen. Reanimeren is een ultieme daad van medemenselijkheid, maar mentaal ook een zware taak omdat de kans dat het slachtoffer alsnog overlijdt vrij groot is.