Plaquette van de oprichters van het Brandweer- en Stormrampenmuseum. Foto: Rob Weeber
Plaquette van de oprichters van het Brandweer- en Stormrampenmuseum. Foto: Rob Weeber Foto:

Vijftig jaar Brandweer- en
Stormrampmuseum Borculo

BORCULO - Tijdens de receptie ter ere van het 50-jarig bestaan van het Brandweer- en Stormrampmuseum in Borculo werd zaterdagmiddag door burgemeester Joost van Oostrum de plaquette onthuld met de vier initiatiefnemers van destijds. Het zijn Gerrit Siebers, Rikus Braaksma, Theun Scherjon en Gerrit Veldink.

Door Rob Weeber

De officiƫle dag voor de oprichting van de stichting was 22 januari 1970, zoals terug te lezen is in de statuten. De foto die op de plaquette staat afgebeeld, werd recent in het archief van de familie Scherjon ontdekt door de voorzitter van het museum Herman Kistemaker. De dame in het gezelschap is Fennie Siebers, de echtgenote van Gerrit.

Jubileum

wordt gevierd

met tal van

activiteiten

door het jaar

heen


Het museum is nog steeds ongekend populair met zo'n 10.000 bezoekers per jaar en misschien wel het mooiste museum in zijn soort in Nederland. In ieder geval heeft het de grootste collectie. Het wordt gerund door vrijwilligers uit de vier kernen, mannen die ook in hun werkzame leven de spuit gehanteerd hebben. Het museum begon ooit in het voormalige Spuithuis aan de Korte Wal, waar de in 1956 op een zolder ontdekte handpompen werden uitgestald. Deze waren daar in de oorlog verborgen voor de Duitsers. Daarna werd er uitgeweken naar het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Bloemersstraat en vervolgens in 1977 naar de voormalige Hofschool, die huidige locatie, die toen leeg stond. Het was destijds ook de voormalige gemeentearchitect en oud-commandant van de vrijwillige brandweer Theun Scherjon die met een list de komst van een andere lagere school naar de Hofstraat tegenhield. Het pand werd afgekeurd door de inspecteur die zelf een voormalig brandweerman was. Saillant detail is dat de op de receptie aanwezige zoon van oprichter Theun Scherjon zijn lagere schooltijd nog op de toen al gesloten Hofschool doorbracht.
In het kader van het jubileum worden er dit jaar diverse activiteiten georganiseerd. Op 7 maart is er 'De Dag van de geschiedenis van de brandweer'. In de Joriskerk in Borculo wordt een landelijk brandweercongres gehouden met dagvoorzitter Koos Scherjon, zoon van Theun Scherjon. Van 25 april tot en met 10 mei is er tijdens de meivakantie een educatieve tentoonstelling van 'Incidentencity'. Eind juni zijn er brandweerwedstrijden voor de basisscholen van de oude gemeente Borculo. Op 5 september neemt het museum deel aan de Septemberfeesten. Zondag 4 oktober is er de Brandweer Oldtimerdag met een rondrit door de stad Borculo. Zaterdag 12 december tenslotte is de afsluiting van het jubileumjaar.