De afwisseling tijdens het concert van het Kamerkoor Ruurlo werd gezocht in een mix van klankkleur en emoties. Foto: Ton Takken. 
.
De afwisseling tijdens het concert van het Kamerkoor Ruurlo werd gezocht in een mix van klankkleur en emoties. Foto: Ton Takken. .

Koorconcert met gouden randje

RUURLO - Het Ruurlo's Kamerkoor had zondag 2 februari iets te vieren. Het vijftigjarig bestaan werd gevierd met een feestelijk concert in de Ruurlose Dorpskerk. In ruim anderhalf uur zong het koor een afwisselend programma over het voetlicht dat klonk als een klok.

De binnenkomer 'O Musica' van de componist Peuerl zette meteen de toon. Deze vijfstemmige ode aan de muziek was het begin van een scala aan liederen uit verschillende periodes binnen de koormuziek. Het Ruurlo's Kamerkoor gaf met dit jubileumconcert een goed beeld van hun kunnen. De kracht van het koor zit in de homogene klank die vooral goed tot zijn recht komt in zangrepertoire uit de Renaissance en de Barok. Dirigent Gerrit Hoekstra is als organist/cantor goed thuis in de kerkmuziek. Onder zijn bezielende leiding heeft het koor in de afgelopen tien jaar een bijzondere vocale ontwikkeling doorgemaakt. Het koor onderscheidt zich in de regio met repertoire dat niet veel wordt uitgevoerd door andere koren.

Mix aan emoties
Je ergens in specialiseren kan ook een beperking zijn. Met dit jubileumconcert is het koor zeker niet in deze valkuil getrapt. De afwisseling werd gezocht in een mix van klankkleur en emoties. De ene keer was het de ingetogen klank van de 'Psalmtunes van Tallis' of een avondgebed van Charles Wood. Dan kon het publiek weer intens genieten van uitbundig dubbelkorig werk zoals het 'Confitebor tibi Domine' van Monteverdi of het 'I will sing unto the Lord' van Purcell. Deze afwisseling van bezieling, verstilling en vreugde zorgde ervoor dat de luisteraar zich voortdurend betrokken voelde bij het feestje dat het koor vierde. De instrumentale intermezzi van Gerlien Hilhorst (dwarsfluit), Louis ten Vregelaar (orgel) en Roland Siemons (cello) zorgden bovendien voor extra afwisseling en waar de instrumenten het koor ondersteunden met een stevig fundament gaf dit het geheel een extra feestelijk tintje.

Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van het Ruurlo's Kamerkoor is aan de hoge kant, maar een stem die goed getraind en onderhouden wordt kan kennelijk lang mee. Toch zou het koor gebaat zijn bij verjonging en versterking. Wie zich geroepen voelt kan op woensdagavond vrijblijvend komen luisteren in De Sprankel in Ruurlo (Domineesteeg), waar het koor wekelijks repeteert tussen 19.30 en 21.30 uur. Nadere informatie is ook in te winnen bij Johan Meulman, tel. 0545 261731 of Marja Wassenberg, tel. 0545 286969.