Francis Floors:
Francis Floors: "Ik ben altijd in de gelegenheid gebleven en De Harlekijn trouw gebleven." Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Francis Floors al 25 jaar gezicht van De Harlekijn

RUURLO – Ze is al 25 jaar het 'gezicht' van Peuteropvang De Harlekijn in Ruurlo: Francis Floors. Vorige week werd de Ruurlose 'peuterleidster' spontaan door locatiecoördinator Willemien van Uhm van de Kerst Zwartschool aangenaam verrast met een felicitatie.

Door Jan Hendriksen

Vanuit de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap maakte Francis Floors-Kasteel (54) 25 jaar geleden de overstap naar de zelfstandige peuterspeelzaal De Harlekijn die toen gevestigd was aan de Wildenborchseweg en deel uitmaakte van Stichting Peuterspeelzalen Ruurlo. Anno 2020 maakt De Harlekijn, die gevestigd is een van de units van de Kerst Zwartschool aan de Schoolstraat, deel uit van de landelijke organisatie voor kinderopvang en kindontwikkeling Humankind. "Maar ik ben altijd De Harlekijn trouw gebleven. Het werken met peuters is zo aangenaam. In deze leeftijdscategorie van twee tot vier jaar zijn de kinderen nog zo puur en ontwikkelen ze zo zichtbaar snel. En dat geeft mij nog altijd zoveel voldoening", zo laat Francis weten terwijl ze met een stagiaire en collega met een groep van veertien kinderen aan het spelen is.

De geboren en getogen Ruurlose begon 25 jaar geleden als vrijwilligster en werd daarna al snel vaste invalster. Het duurde niet lang of ze kreeg een vaste aanstelling en werd 'hoofdleidster'. "In de beginjaren betekende werken op de peuterspeelzaal nog dat je het complete pakket voor je rekening moest nemen. Zo gingen we naast het werken met de peuters, de contacten met de ouders ook naar de gemeente om de politiek ervan te overtuigen hoe onmisbaar de peuterspeelzaal was voor de Ruurlose samenleving", zo verklaart de peuterleidster. Heel wat uurtjes heeft Francis met de verschillende beleidsmedewerkers om de tafel gezeten, maar ook met wethouders. Tel daarbij de samenwerking met de Kerst Zwartschool op in het kader van de voorschoolse educatie en er zijn al heel wat partijen geweest die haar passie en temperament mochten leren kennen. Als 'hoofdleidster' stond ze naast het belang voor de peuters ook voor het belang van het team en ook zeker voor de vele vrijwilligers die men in het verleden had. Men kon altijd rekenen op haar support wanneer nodig en een bedankje wanneer gepast. "Persoonlijk heb ik haar aanpak altijd weten te waarderen. Want mede daardoor zijn er een hoop kansrijke innovaties doorgevoerd in het verleden en een hoop onzinnige aanpassingen uiteindelijk niet. Francis is voor alles altijd haarzelf en daarmee een betrouwbare bondgenoot en een fijn persoon om naast je te hebben", zo laat een oud-collega van Francis weten waarmee ze jarenlang samenwerkte.