Hein Migchelbrink treedt zondag 9 februari met The Spitfires op in zaal De Tapperij in Ruurlo. Foto: PR. Picasa.
Hein Migchelbrink treedt zondag 9 februari met The Spitfires op in zaal De Tapperij in Ruurlo. Foto: PR. Picasa. Foto: Picasa

Hein Migchelbrink on tour met The Spitfires

RUURLO - Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hein Migchelbrink gaat onder de noemer 'Nog ééne dan' weer on tour met zijn legendarische Achterhoekse band The Spitfires waarvan Migchelbrink bijna veertig jaar deel uitmaakte. Niet in de formatie waarmee de inmiddels 72-jarige markante Ruurloër in 2013 afscheid nam. Nee, een vijftal jonge muzikanten uit Noord-Hollandse West-Friesland vormen het muzikale gezelschap waarmee Migchelbrink vanaf 1 februari op stap gaat: Ofneethan!'

Door Jan Hendriksen

"Ik had ook

zo psycholoog

kunnen

worden"

"Ik treed de laatste jaren nog steeds als soloartiest op als 'Hein van The Spitfires'. Maar eind vorig jaar kwam mijn goede vriend, presentator en entertainer Willie Oosterhuis met het idee op de proppen om weer te gaan toeren met The Spitfires. Menigeen vroeg namelijk om The Spitfires. En zo hebben we de stoute schoenen aangetrokken", verklaart de in Doetinchem geboren man met zijn alom karakteristieke grijze baard en de uitdrukking Ofneethan die onafscheidelijk verbonden zijn. The Spitfires zullen in de komende maanden dan ook overal in het land opduiken. Dat betekent nog een keer genieten van hits als Zie wil een motorboot, Blonde Harmien, 'n Kabouterlied, Links van Varsseveld (Ik zal oe met de piele), De Blote keal en De Haan is dood. Migchelbrink is momenteel dan ook druk aan het repeteren met de muzikanten uit West-Friesland. "Elke maandagavond rij ik naar Schagen om te repeteren met de mannen van De Woudrukkers." Een band die in West-Friesland grote bekendheid geniet en een echte 'rock 'n loll band is. Deze band is te vergelijken met The Spitfires van de laatste jaren waar Migchelbrink tot 2013 mee optrad. "Ik zag de band vorig jaar tijdens een optreden in Drenthe en ik raakte onder de indruk van deze muzikanten. Het klikte direct en zo is de samenwerking ontstaan." Hein benadrukt ook dat het belangrijk is dat je een klik hebt met je mede muzikanten. "Veel bezettingswisselingen hebben The Spitfires in mijn jaren niet gehad. Iedereen bleef er altijd vele jaren trouw bij. Ik keek altijd meer naar de mens dan naar het muzikale capaciteiten. In onze hoogtijjaren traden we zo vaak op. Avond na avond met dezelfde vier mensen op twintig vierkante meter. Dan is het belangrijk dat je goed met elkaar overweg kunt." Hij begint te lachen. "Ik ben nu al bijna vijftig jaar muzikant, maar ik had ook zo psycholoog kunnen worden." Ter ere van de tour verschijnt ook een nieuwe single met als A-kant 'Stevig uut de bokse' en B-kant 'Nog eene dan', allebei geschreven door Heins zoon Peter. "Mooi dat dat zo kan. Ik ben zo trots als een pauw", stelt Hein.

Aftrap
De tour Nog een dan wordt op zaterdag 1 februari afgetrapt in het GelreDome in Arnhem tijdens het concertprogramma Warkende Helden met verder onder andere Mooi Wark, Bertus Staigerpaip, WC Experience, Dutch Boys en vele andere artiesten. Het eerste optreden in de Achterhoek staat op zondag 9 februari in zaal De Tapperij gepland. Komende lente, zomer en nazomer zijn Hein en The Spitfires beschikbaar voor een twintigtal optredens.

als leider en

blikvanger

Legendarische vliegtuig
De Achterhoekse band The Spitfires bestond van 1939 tot 2013. Aanvankelijk was het een soort van bigband, die opereerde onder de naam Dans Orkest Brugman. Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam veranderd in The Spitfires, als eerbetoon aan het legendarische vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Hein, kwam in 1975 in de band als vervanger van medeoprichter Gradus Brugman. Toen medeoprichter Jan Luyten in 1980 afscheid nam, werd Hein de bandleider. In de jaren die zouden volgen, zou Hein naar schatting zo'n 10.000 keer met zijn band op de planken staan. Langzaam maar zeker nam de band afscheid van zijn status als bruiloftsorkest en big band. Geen koperblazers meer, maar een echte band met Hein, altijd herkenbaar aan zijn lange baard, grote hoed en zwarte kleding, als leider en blikvanger. Hij begon ook nummers te schrijven.

Meer dan

70.000 keer

verkocht


Debuutplaat
Van debuutplaat Wie goan deur werden er meer dan 70.000 verkocht. In de jaren negentig, de hoogtijdagen van de band, waren The Spitfires de meest gevraagde feestband van Nederland. Hein: "Het was soms echt niet leuk meer. We waren zo druk. Soms voelde ik me echt een gebakken handdoek." Maar Migchelbrink en zijn mannen zeurden niet. Dat paste ook niet bij hun no-nonsense houding. De discografie telt inmiddels elf albums en verschillende singles en DVD's. In 2013 nam de band afscheid. Hein ging solo verder als Hein van The Spitfires. Hein met The Spitfires brengt een avondvullend programma vol met hits van vroeger. Lekker pretentieloos feesten. Ga d'r op. En, zoals Hein dan altijd toevoegt: "Ofneethan!"