Geert van der Veer bij één van zijn kunstwerken. Foto: PR
Geert van der Veer bij één van zijn kunstwerken. Foto: PR Foto:

Geert van der Veer met ijzersterk werk in gemeentehuis Berkelland

BORCULO - Geert begon een jaar of veertig geleden met foto's maken. Het was de tijd van zwart/wit, donkere kamer en chemicaliën. Onbekommerd spoelde je de restanten van ontwikkelaar en fixeer na een spannend avondje DOKA door de afvoer van het aanrecht weg. Ook nadat het in kleur afdrukken voor de amateur toegankelijk was geworden, bleef Geert het zwart/wit afdrukken trouw.

Zoals wel meer gebeurt: er kwam de klad in en het fotograferen was even passé. jaar geleden maakte hij kennis met Arjen Drost, beroepsfotograaf, die vooral bekend is van poolexpedities. Het natuurfotograferen werd meer dan een hobby. Liefde voor deze tak van beeldbeleving greep Geert en gaat inmiddels zover dat het niet alleen bij objecten blijft.

'uit vuur en ijzer' heet zijn huidige expositie. Elke getoonde foto is uniek. Het geeft prachtig weer wat samenwerking teweeg brengt. Het roest kan niet zonder ijzer en het ijzer kan niet zonder het water en de zuurstof. Voeg zout aan het water toe en het proces wordt weer anders en misschien wel mooier.
De foto's zijn eigenlijk kunstwerken die de natuur zelf heeft gemaakt. Het zijn stuk voor stuk kleine details uit een groter verband. De kracht ligt zoals zo vaak in het kleine. De inspiratie voor deze reeks is zeker voortgekomen uit het lied Uit vuur en ijzer. Het gaat ook terug naar de oorsprong; de maker is geboren in Friesland en heeft ook in zijn jeugd de nodige uren aan het wad vertoefd. Ook nu loopt hij met enige regelmaat langs het inspirerende wad. Het was hier dat hij de kleur ontdekte. Kleuren op de keerwanden in zee. Uren speuren naar dat ene plekje met de wind om de oren.
Roest heeft misschien in eerste instantie wel iets negatiefs, het lijkt of het metaal zich van je afwendt, maar als je er bij stil gaat staan zie je dat er toch prachtige kleuren tevoorschijn komen en wendt het zich niet van je af maar laat het een andere kant zien.
De expositie is te bekijken in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo, tijdens de reguliere openingstijden, tot en met 31 maart.