De zes finalisten met winnaar Johan Meijer de derde van rechts. Foto: PR.
De zes finalisten met winnaar Johan Meijer de derde van rechts. Foto: PR. Foto:

Johan Meijer biljartkampioen van Barchem

BARCHEM – Johan Meijer heeft de dertiende editie van het Barchems Biljart Kampioenschap (BBK) gewonnen. Zondag 29 december won Johan Meijer de finalepoule van het BBK dat vanaf maandag 9 december in de zaal van H.C.R. In de Groene Jager plaats vond.

Dat biljarten niet alleen een 'oude – mannen – sport' is bleek uit het feit dat er ook vanuit de jeugd en vrouwen aanmeldingen waren. Helaas bereikte hiervan niemand de finale. Voor de halve finales plaatsten zich de nummers één en twee van de twaalf poules en de beste zes spelers die al derde in hun poule waren geëindigd. Deze dertig spelers werden op vrijdag- 27 en zaterdagavond 28 december verdeeld over zes poules van zes deelnemers. De zes poule winnaars: Henk Oplaat, Theo Blaauw, Jan Koopman, Johan Meijer, Henri Schepers en Michiel van der Goor, plaatsten zich voor de finalepoule die zondagmiddag 29 december werd gespeeld. De finalisten deden in de onderlinge competitie weinig voor elkaar onder. Tot aan de laatste partij bleef het spannend wie er zich de nieuwe biljartkampioen van Barchem mocht noemen. Het aanwezige publiek zag uiteindelijk dat Johan Meijer tot kampioen werd uitgeroepen en de daarbij behorende Johan Klanderman wisselbokaal in ontvangst mocht nemen. Henk Oplaat won de clubkampioenschap van biljartvereniging De Groene Jager. Dat het toernooi een goed puntensysteem hanteert waarmee iedereen evenveel kans maakt om door te gaan naar de grande finale blijkt uit het feit dat er maar één persoon (Henk Oplaat) vanuit deze biljartvereniging deelnam aan de finale. Henk Oplaat eindigde als tweede, derde werd Jan Koopman, vierde Henri Schepers, vijfde Theo Blaauw en zesde Michiel van der Goor. Allen kregen een beker en een vleesschaal voor de geleverde prestaties.
Theo Lammers kreeg uit handen van de organisatie een extra prijs uitgereikt, vanwege maar liefst 43 caramboles in één beurt. Dit aantal is nog nooit voorgekomen tijdens alle voorgaande edities van het BBK. Als oudste deelnemer aan deze editie van het BBK kreeg de 81-jarige Appie Warnshuis ook een extra prijs. De organisatie, bestaande uit Ron Buurman, Dinand Luesink, Herbert Warnshuis en Alex Welbergen kan terugkijken op een succesvol event.