Voorzitter Wicher Soek r ontvangt van burgemeester Joost van Oostrum de Koninklijke Erepenning. Foto: Rob Weeber
Voorzitter Wicher Soek r ontvangt van burgemeester Joost van Oostrum de Koninklijke Erepenning. Foto: Rob Weeber Foto:

Jaaroverzicht - november en december

November

Wethouder Anjo Bosman kwam het echtpaar Rappard-Wolferink met hun huwelijksjubileum feliciteren namens de gemeente Berkelland. Ze zijn namelijk al zestig jaar getrouwd. Ze ontmoetten elkaar in het toenmalige 'Wapen van Borculo' tijdens het dansen.

Over feesten gesproken, in Beltrum is carnaval van start gegaan met de onthulling van de nieuwe hoogheden. De mannen werden onthuld na een spannende 'gijzeling'. Het onthaal was groots. In hun proclamatie werden de nodige 'striekers' uitgedeeld en kwamen zaken als de 'geboortegolf in Beltrum' en 'wonen in Grolle' voorbij, dat door jonge Beltrummers als 'een laatste uutweg' wordt gezien.

Zoals vaak in sport gebeurt, gaat de 'hobby' over van vader op zoon. Zo ook bij de familie Van Ginkel. Zoon Koen zat al op 4-jarige leeftijd in de kart. Hij behaalde onlangs het Duits-Nederlands Kart-Kampioenschap (DNKM) en kreeg een enorme beker als aandenken.

Ook voor Jikke was het op gebied van internationale sport een memorabele maand. Voor het eerst in de geschiedenis mochten 23-jonge G-voetballers aan de hand van de OranjeLeeuwinnen mee het veld op om samen de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Slovenië te openen. Jikkes hele club heeft met trots naar haar gekeken toen zij het veld op kwam.

Voor kinderen is het einde van november natuurlijk altijd spannend. Komt Sinterklaas wel goed aan in het dorp? Gelukkig is Sinterklaas in overal goed gearriveerd.

De IJsclub Borculo bestond op 19 november 100 jaar en ontving op zaterdag 23 november een koninklijke erepenning uit handen van burgemeester Joost van Oostrum.Van Oostrum zei vereerd te zijn de penning te mogen uitreiken, maar hoopte dat hij niet op basis van zijn eigen schaatskwaliteiten uitverkoren was.

Hans Eil (86) en Janny Eil-Van Oest (84) waren donderdag 21 november zestig jaar getrouwd. Burgemeester Joost van Oostrum bracht donderdagmorgen 28 november namens de gemeente Berkelland de felicitaties aan het diamanten echtpaar over.

December

De kenners weten het wel. In de maand december begint natuurlijk het seizoen voor midwinterhoornblazers. Zo begon het dit jaar ook in Eibergen.

In december wordt ook ieder jaar de slipjacht rondom Gelselaar verreden. Na de speeches KNJV-lid Houben en burgemeester Van Oostrum van Berkelland en het 'aanblazen' van de jacht door een Corps Sonneurs gingen de combinaties het veld in.

Ruurlo's bekendste vrijwilliger Henk Reitsema heeft de de bewoners van woonzorgcentrum De Bundeling weer verblijd met een Eindejaarsverrassing. Hij deed dat al voor het zevende achtereenvolgende jaar, met de hulp van de supermarkten Albert Heijn, Coop en Jumbo.

In deze maand was er ook een speciale actie voor mensen met een kleine portemonnee. Dit jaar, alweer de veertiende editie, zijn er 442 levensmiddelenpakketten aangevraagd, met een gezamenlijke waarde van ruim 19.000 euro. Door deze mooie initiatieven is de maand december voor iedereen fijn.

Ook werd in december het pilotproject cultuurverbinders afgesloten. Een cultuurverbinder kent de culturele- en taalachtergronden van nieuwkomers én van Nederland. Op die manier kan de cultuurverbinder bruggen slaan en begrip kweken door uitleg te geven over de verschillen. Het was een feestelijke avond met de uitreiking van het certificaat voor het met succes afronden van de opleiding. Het was vorig jaar vooral een experiment, en is dit jaar opnieuw gehouden: de Nightride Eibergen. Met de mountainbike door de donkere bossen van de Achterhoek.

Dartkampioen Koen van Ginkel.  Foto: Rob Weeber
Voetbalster Jikke mag de OranjeLeeuwinnen het veld op begeleiden. Foto: PR
De Anblaos-maoltied van de Eibergse midwinterhoornblazers. Foto: Rob Stevens
De slipjacht in Gelselaar. Foto: PR
De vrijwilligers van de kerstactie van de kerken. Foto: PR