De Beatrixlaan werd winnaar van de Achterhoek Nieuws Straatprijs. Foto- Leendert Koertse
De Beatrixlaan werd winnaar van de Achterhoek Nieuws Straatprijs. Foto- Leendert Koertse Foto:

Jaaroverzicht - september en oktober

September

Zaterdags trok tijdens het Barchems Feest de optocht door de straten van Barchem met kleurrijke originele wagens en loopgroepen. De winnende wagen was voor de helft kleurrijk omdat de andere zijde in geheel wit was afgebeeld, gekleed en geschminkt. Deze wagen 'Het jaar van Rembrandt' van de groep Kris Kras kreeg van de jury de hoogste puntenscore (444) en ook ontvingen zij de publieksprijs.

In september werd aan Willy Klein Nijenhuis-Blanken door burgemeester Van Oostrum de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt. Klein Nijenhuis-Blanken is ruim 44 jaar actief als vrijwilligster. Daarmee voldeed ze ruimschoots aan het criterium uit de Ordereglement: 'Iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd'.

De verrassing en blijdschap onder de buurtbewoners van de Beatrixlaan in Ruurlo was groot toen zij hoorden dat ze tot winnaar van de Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2019 was uitgeroepen. Directeur Gerhard Weevers kwam van Achterhoek Nieuws BV met zijn familieleden de buurtbewoners officieel gelukwensen met dit prachtige resultaat. In Ruurlo waren de septemberfeesten dit jaar om nooit meer te vergeten. Eén van de drukst bezochte, sfeer-volste en zonnigste uit de inmiddels 57-jarige geschiedenis van de feesten.

Berkelzomp Jappe is het trotse vlaggenschip van de Stichting Berkelzomp Afdeling Borculo en is dit jaar 30 jaar in de vaart. Alle reden voor een feestje, waarbij het nazomerweer ook uitstekend meewerkte. "Met de viering van 30 jaar Jappe en de opening van de sluis en symbolische spoorbrug, wordt geschiedenis met hoofdletters geschreven", aldus Burgemeester van Oostrum.

Kinderen van de Tormijnschool maakte deze maand iets bijzonders mee. Ze waren uitgenodigd om gehuldigd te worden in Maastricht, omdat zij De Nachtwacht het mooist hadden geschilderd.

Het jaarlijks hippisch festijn Bollert Brons aan de Haardijk liet zich wederom van haar beste kant zien. Met twee volle wedstrijddagen beleefde de 61ste editie een geslaagd weekend waarin zowel de deelnemers als de toeschouwers aan hun trekken kwamen.

De Dag van de Berkellandse Ondernemer is een jaarlijks evenement, georganiseerd door het Platform Berkelland, het collectief voor bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Tijdens het evenement werd Rinus Smet geridderd.

Oktober

In oktober was fase drie in volle gang van de vernieuwing van het centrum Eibergen. In deze fase werden de Grotestraat, de Hagen en de Kerkstraat gerevitaliseerd. Volgend jaar wordt de Brink onder handen genomen. Onderdeel van deze revitalisatie is het gevelfonds dat ook in Neede van kracht is.

Op het gebied van planologie vond er nog een gebeurtenis plaats. Er moest namelijk een nieuwe bestemming komen voor de voormalige TBS-kliniek. Voormalige werknemers van de kliniek, inwoners van Rekken en omgeving, wethouders, raadsleden, ambtenaren, iedereen bleek benieuwd naar de plannen die Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft met het rijksvastgoed waarvan velen de historie nog zo na aan het hart ligt. De zaal was erg enthousiast over de nieuwe plannen.

In Ruurlo is woonzorgcentrum De Bundeling toe aan vernieuwing. Verbouwen was geen optie, omdat het verouderde gebouw zich daarvoor qua indeling niet leent. Het hoogste punt van het nieuwe gebouw werd in oktober bereikt. De oplevering van het hele project wordt verwacht in het voorjaar van 2021.

In Neede was het project Natuurpark Kronenkamp officieel geopend. Het begon al in 2015 toen de IVN-afdeling Oost-Achterhoek en de Stichting Vleermuizendorp Neede om tafel gingen met hun nieuwe visie op de oude rioolwaterzuivering. 'Dat kan nooit', was de eerste gedachte van de gemeente toen ze ermee geconfronteerd werden, maar gaandeweg de jaren bleken ze een 'juweeltje' binnen de gemeentegrenzen te krijgen.

Timo Somhorst is dit jaar de nieuwe Eibergse schutterskoning geworden.

Burgemeester Van Oostrum ging op werkbezoek bij obs Menno ter Braak in Eibergen. Hij werd uitgenodigd door Gijs, een leerling uit groep 6. Hij had namelijk een bericht gezien over een kinderburgemeester en wilde zelf wel een dergelijke functie bekleden in de gemeente Berkelland.

Ook de tienjarige Jolijn heeft op jonge leeftijd al een ondernemende gedachte. Jolijn heeft een passie voor naaien en met het project Living By Me kan ze haar eigen producten verkopen.

De jarige Jappe opent met deze vaart de sluis officieel. Foto: Peter Vorderman
De kinderen en hun begeleiders werden opgehaald met de MVV-spelersbus. Foto: Sonja Grooters
De zaal wacht op de presentatie van de plannen voor de voormalige TBS-kliniek. Foto: Rob Stevens
Hendrik Mulder en Ans van Hinte bij de nieuwbouw van het Bundeling-complex. Foto; Lydia ter Welle
De drie ambassadeurs verrichten de opening van Natuurpark Kronenkamp. Foto: Rob Weeber