Emeritus-pastoor Hendrik Scholten voor zijn woning in Beltrum. Foto: Theo Huijskes
Emeritus-pastoor Hendrik Scholten voor zijn woning in Beltrum. Foto: Theo Huijskes Foto:

Jaaroverzicht - juli en augustus

Juli

In Neede is een buurtactie voor de aanschaffing voor een AED zeer geslaagd. De buurt haalde binnen drie weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen. Ook in Ruurlo, schoolstraat, is op het mogelijk gemaakt op een AED te plaatsen. Voor de aanschaf van een AED schonken de leerlingen van de Kerst Zwartschool zelfs een deel van de opbrengst door middel van een sponsorloop.

In de maand juli was er een bijzondere jubilaris. Pastoor Hendrik Scholten uit Beltrum zit namelijk al zestig jaar in het vak. "Naast het feit dat ik bijna 21 jaar pastoor heb mogen zijn van de RK Kerk O.L Vrouw Tenhemelopneming, ben ik inmiddels ook nog eens bijna 40 jaar woonachtig in Beltrum.De bijzonder saamhorige gemeenschap in deze kern ben ik door de jaren heen gaan omarmen."

In juli was ook het afscheid van vier vrijwilligers die actief waren bij stichting Spel- en Sportinstuif Verstandelijk Gehandicapten BRENG. Wethouder Maikel van der Neut heeft hierbij aan hoofd-sportleider Arie Kornegoor de Speld van Verdienste van Gehandicaptensport Nederland uitgereikt. Arie Kornegoor was 29 jaar vrijwilliger bij de tweewekelijkse instuif in 't Timpke in Borculo en tevens het eerste aanspreekpunt voor deelnemers, vrijwilligers en bestuur.

Augustus

In begin augustus kwam vanuit de gemeente Berkelland en de gemeente Bronkhorst het idee om de cursus 'powervrouwen' op te gaan zetten. Het pilotvoorstel richt zich op vrouwelijke na-reizigers en gezinsmigranten. Veel vrouwen lopen, op het gebied van integratie en (arbeids)participatie, een achterstand op. Hier willen beide gemeenten wat aan doen.

Het eiland tussen Berkel en Korte Wal ademt de historie van Borculo. Hier opende het proeflokaal 01 zijn deuren. Boerderijmuseum De Lebbenbrugge bestond 85 jaar. Voor dit jubileum werden er twee speciale boekjes uitgereikt. De wethouder was uiterst lovend over dat wat de vrijwilligers onder aanvoering van de H.W. Heuvelstichting voor elkaar krijgen.

Na de kermis was het dan eindelijk zover, de transitie tot het Vitale Sportpark ging van start. De druk was hoog, omdat de subsidieverstrekkers door onverwacht vele aanvragen het gelimiteerde subsidieplafond raakten. Werkgroepvoorzitter Ronald Stapelbroek hierover: "We wisten dat het gezien de tijd spannend zou worden toen we ons uitvoerige plan indienden bij de Provincie, maar door een intensieve Beltrumse lobby werd onze aanvraag in tweede instantie alsnog gehonoreerd.

De werkgroep Leef! in Borculo ging in augustus van start. Het werd tijd voor een grootscheepse aanpak, een revitalisatie die zich over vijf thema's uitspreidt, Horeca, Toerisme, Centrum, Ondernemen en Cultuur. Uiteindelijk is de initiatiefgroep samen met de gemeente verantwoordelijk als het om investeringen en bestemmingswijzigingen gaat.

In Neede werd de nieuwe Jamkoningin, Mireille ter Haar, gehuldigd.

De maand werd afgesloten met een diamanten huwelijk. Burgemeester Van Oostrum kwam met felicitaties bij het echtpaar Kremer-Lammers op visite.

De uitreiking van de Speld van Verdienste. Foto: PR
De initiatiefgroep Leef!. Foto: PR
De goedlachse Jamkoningin 2019 Mireille ter Haar Ronnie Konniger en burgemeester Van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Ben van Dijk overhandigt de eerste boekjes aan Willemien en Jan Schepers de nazaten van de laatste bewoners van De Lebbenbrugge. Foto: Lydia ter Welle