Onder koraalmuziek legde wethouder Marijke van Haaren met leden van Scouting Ruurlo een krans bij het monument. Foto: Jan Hendriksen
Onder koraalmuziek legde wethouder Marijke van Haaren met leden van Scouting Ruurlo een krans bij het monument. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Jaaroverzicht - mei en juni

Mei

"Kom vanavond met verhalen. Hoe de oorlog is verdwenen. En herhaal ze honderd malen. Alle malen zal ik wenen." Met de laatste strofe van het gedicht 'Vrede' van Leo Vroman, dat hij vlak na de oorlog schreef, opende wethouder Marijke van Haaren namens de gemeente Berkelland zaterdagavond 4 mei haar herdenkingswoorden tijdens Herdenkingsbijeenkomst.

In Eibergen werd traditiegetrouw de 4 mei herdenking gehouden bij het Oorlogsmonument aan de Rekkenseweg. Ook dit jaar maakten velen gebruik van de gelegenheid om hen die vielen voor onze vrijheid, te gedenken.

In de maand mei kreeg Jimmy's Neede een eigen plek in het dorp. Wethouder Marijke van Haaren: "Nu die eigen plek er is, kan Jimmy's écht laten zien van welke meerwaarde zij is. Voor heel Neede!"

Woensdag 8 mei werd Gerard ten Broek honderd jaar oud. Gerard: "Ik speel nog elke dag een half uur op de piano. Dat is een goede therapie om mijn vingers 'los' te houden."

Het college bood de jaarrekening 2018 aan gemeenteraad aan; het resultaat over het jaar 2018 was 1.674.554 euro negatief. Dit komt vooral door het betalen van rente voor het vroegtijdig aflossen van een lening bij de BNG.

Voor de jongens van DEO JO17 pakte de beslissende wedstrijd erg goed uit. Na een spannende wedstrijd werden ze kampioen. Er werd een feestelijke rondrit met huifkar door Borculo gemaakt. Op het gebied van sport was het voor Julia Breitkopf ook een topmaand. Ze ging met twee zilveren NK medailles naar huis.

Juni

Marcel Helmers kreeg een Koninklijke onderscheiding van burgemeester van Oostrum in naam van de koning. Marcel zet zich al ruim 30 jaar in voor de leefbaarheid van Beltrum. Zelf was hij blij verrast

Mountainbikers schonken 500 euro aan de kerkepaden rondom Beltrum. Na tien jaar organiseren van het ATB-treffen hadden ze een positieve kassasaldo.

Genieten van de mooie dingen in het leven. Dat hebben Wim (79) en Dika Roekevisch (79) altijd gedaan. Ook in mindere tijden. En daar voegt Dika in onvervalst dialect aan toe: "'t Is nog nooit zo donker west of 't werd altied wel weer licht." Wim en Dika waren in juni al zestig getrouwd. Wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland kwam het diamanten echtpaar daarmee persoonlijk feliciteren.

Dinsdag 18 juni vond met de onthullingen van een plaquette en naambord formeel de afsluiting plaats van een langdurige periode van restauratie van de synagoge in Borculo. De synagoge is één van de belangrijkste monumenten van het cultureel erfgoed van Berkelland.

Voor de twaalfde keer organiseerde de Stichting Platform Veteranen Berkelland in samenwerking met Kamp Holterhoek in Eibergen de Veteranendag BerkellandBerkelland kent 250 veteranen. Aan het begin van het officiële gedeelte sprak wethouder Gerjan Teselink de veteranen toe. Onder de vlag van Nederland hielpen zij mee aan de bescherming van de rechtsorde in de wereld. Soldaat op uitzending zijn is geen gemakkelijk taak, zeker ook niet voor het thuisfront. Het went nooit. Hij riep dan ook op tot respect, erkenning en waardering voor de groep en prees het Platform Veteranen Berkelland voor hun bijdrage hieraan.

Veronica Kasteel en haar 'jimmy's'. Foto: Rob Weeber
Nog dagelijks speelt de honderdjarige Gerard ten Broek op zijn piano. Foto: Jan Hendriksen
Alison en David Lowenberg hebben de plaquette onthuld. Foto: Rob Stevens
De cheque wordt overhandigd. Foto: PR