Burgemeester Joost van Oostrum overhandigt de gemeentesleutel aan prins Patrick en adjudant Albert van NCG De Vlearmuze. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Joost van Oostrum overhandigt de gemeentesleutel aan prins Patrick en adjudant Albert van NCG De Vlearmuze. Foto: Rob Weeber Foto:

Jaaroverzicht - maart en april

Maart

Bij de verkiezing Mrs. Global Universe in Singapore heeft Kirsten Lensink-Hauser (27) uit Neede de eerste plek weten te bemachtigen. Ze was daarmee de sterkste kandidaat van de competitie, waaraan 28 getrouwde vrouwen van over de hele wereld deelnamen.

Carnaval 2019: tijd om het college van B & W met verlof te sturen. Het leek alsof het feest al begonnen was. Zelfs het bier stond klaar.

In de synagoge van Borculo werd tijdens het opruimen in één van de archiefdozen een plastic mapje met daarin een mysterieus koperen plaatje gevonden. Op het plaatje stond een Hebreeuwse tekst gegraveerd. Na een zoektocht bleek het een plaatje te zijn geweest die hoort bij een lamp in de synagoge. Dit stond symbool voor het eeuwige licht.

Een evenement met een lach en een kleine traan"dat waren de Rotor-Sportverkiezing 2018 die de Eibergse Sport Federatie (ESF) op 22 maart in het Hof van Eckberge hield. Het evenement beleefde zijn 25ste en tevens laatste editie.

Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland viel een wat verlate huldiging ten deel in verband met het - vorig jaar al - behalen van de titel Nederlands Kampioen Wielrennen voor burgemeesters. Er verscheen een brede, tevreden lach op het gezicht van de burgemeester die in 2019, het jaar waarin hij 50 jaar hoopt te worden, aan het NK Wielrennen voor burgemeesters in Sluis -provincie Zeeland- hoopt deel te nemen.

Uit handen van burgemeester Van Oostrum van de gemeente Berkelland kreeg Jan Raaben de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding, omdat hij al meer dan een halve eeuw zich tomeloos inzet voor het kerkelijke leven en andere maatschappelijke onderwerpen.

Voor leerlingen van De Alfrinkschool was het een feestelijk moment. De vlag van de nieuwe speeltuin De Berg werd samen met burgemeester Joost van Oostrum onthuld.

April

Het initiatief 'Borculo ontmoet' ging van start in de maand april. Veel mensen hebben wel behoefte aan contact, maar het is vaak lastig om de eerste stap te zetten richting een ontmoeting. Dat is de reden waarom ze het hebben opgericht.

Voor de wielervereniging was het feest: het nieuwe clubhuis RTC De Stofwolk was officieel geopend. Anjo Bosman, wethouder sportzaken van de gemeente Berkelland, mocht, samen met het jongste lid van De Stofwolk Willem Nijhof (7 jaar) en het oudste lid Willie Startman (85 jaar en 40 jaar lid), onder luid applaus van de aanwezigen de openingshandeling verrichten.

Het was ook feest voor de Lidl Eibergen. Na jaren oponthoud als gevolg van juridisch gekrakeel opent de Lidl vestiging in Eibergen haar deuren. Tot echt het allerlaatste moment was men binnen bezig de schappen te vullen met verse waren. Terwijl buiten de eerste klanten al hun opwachting maakten.

Ook het nieuwe schoolplein van Integraal Kindcentrum werd geopend in april. Directeur Ineke Neerhof heette iedereen welkom. Op haar open vraag 'Wat gaan we vandaag ook al weer doen?', antwoordde één van de kinderen: 'De Koning komt!' Dát was niet het geval, maar feest werd het wel.

Voorspeld werd, dat heel Eibergen eind dit jaar achter een van de meest verkochte spellen ter wereld zit, Monopoly. Het ging hier wel om een speciale variant van Monopoly: de Eibergse variant. Toen bijvoorbeeld nog de vraag waar de gevangenis zou komen. Op dit moment kan iedereen daar antwoord op geven.

Een jaar na de verkiezingen werd het verantwoordingsdebat gehouden. Het debat draaide om drie thema's: wonen, in de kern en in het buitengebied, gemeentelijke lasten voor de kleine kernen en mobiele bereikbaarheid van het buitengebied.

In april vond er voetbaltoernooi plaats voor basisscholen. Na een aantal spannende finale wedstrijden werd het team van De Diekmaat kampioen.

't Brooksfeest was het eerste buurtfeest dit jaar in de gemeente Berkelland. Het was de koudste editie ooit in haar inmiddels zestigjarige geschiedenis.

Ruim vijfhonderd bezoekers genoten afgelopen jaar van De Passie in Openluchttheater Eibergen. De St. Paulusparochie had dit jaar voor het thema 'Zie de mens' gekozen. ''Het was voor het orkest, muzikanten, publiek en voor ons een unieke en indrukwekkende avond", aldus mede-organisator Johnny Bomers.

Al het hout voor het Ruurlose paasvuur van Buurtvereniging De De Bruil en Omstreken werd vrijdag voor Pasen versnipperd en afgevoerd. En alle feestactiviteiten rondom het paasvuur werden ook afgelast. "Een paasvuur feest zonder vuur is geen paasvuur feest", aldus de buurtvereniging.

In heel Nederland vindt de lintjesregen plaats in april. Zo ook in Berkelland. Het ging om Willie Lindeboom-Twellaar uit Neede, René te Bogt uit Beltrum, Bonne Buls uit Borculo, Henk Dibbelink uit Borculo, Jan Kok uit Beltrum, Gerrit Kers uit Borculo, Henk Schurink uit Eibergen, Jan de Graaf uit Borculo en Joop Ribbers uit Beltrum.

Maar ook voor de Sportclub Neede was het een memorabele maand. Burgemeester Joost van Oostrum verraste de club met de Koninklijke Erepenning. Dit is een onderscheiding voor verenigingen, instellingen en stichtingen die minimaal 50 jaar bestaan.

Alphons Olthof met de plaquette. Foto: Rob Stevens
Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland neemt de rood-wit-blauwe kampioenstrui in ontvangst. Foto: Theo Huijskes
De officiële opening van het nieuwe clubhuis van RTC De Stofwolk. Foto: Theo Huijskes
 De Afrikaanse slangenarend komt de sleutel brengen. Foto: Rob Stevens
De tweelingzussen Anita en Silvia te Kaat  met de verwachte Eibergse variant van Monopoly. Foto: Rob Weeber