V.l.n.r.: Jan Lievestro die als derde eindigde, kampioen Dick Vogelaar en nummer drie Martin Voskamp. Foto: PR.
V.l.n.r.: Jan Lievestro die als derde eindigde, kampioen Dick Vogelaar en nummer drie Martin Voskamp. Foto: PR. Foto:

Dick Vogelaar winnaar Open Reurls biljartkampioenschap

RUURLO – Terwijl talloze Ruurloërs op deze drukke zaterdag voor kerst hun kerstinkopen deden bij één van de drie supermarkten en de lotenverkopers van de Kerstactie van de plaatselijke voetbalvereniging met hun actiewagen de laatste loten aan de man probeerden te brengen, heerste er in de grote zaal van café-restaurant De Tapperij een serene rust. Geconsenteerd stootte de acht biljarters die tot de finaledag van het Open Reurls Biljartkampioenschap waren doorgedrongen op deze zaterdag met hun keu de drie ballen over het groene laken van één van de twee biljarts. Dick Vogelaar uit Halle-Heide werd uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen van het libre kampioenschap van het Open Reurls Biljartkampioenschap 2019.

Door Jan Hendriksen

Vanaf maandag 25 november namen 63 biljarters deel aan de zesde editie van het Reurls biljartkampioenschap dat dit jaar voor het eerst een 'open' karakter had. "Dit jaar hadden we voor het eerst voor een open inschrijving gekozen. Voorgaande jaren was het toernooi alleen bestemd voor Ruurloërs of oud inwoners van Ruurlo. Aangezien we vorig jaar veel moeite hadden om het toernooi 'vol' te krijgen hebben we er dit jaar er een open inschrijving van gemaakt. Dit heeft goed uitgepakt en we willen volgend jaar dat opnieuw gaan doen. We hebben wel afgesproken dat het een recreatief toernooi moet blijven waarbij het maximale moyenne niet hoger mag zijn dan 5.00 punten", zo verklaarde toernooiorganisator en wedstrijdleider Frits Berendsen terwijl de finalisten zich gereed maakten voor de afsluitende en alles beslissende partij.

Keuze om

er een open

kampioen-schap van

te maken,

blijkt geslaagd


Het toernooi ging van start met 63 deelnemers die verdeeld waren over negen poules van zeven deelnemers. In tegenstelling tot vorig jaar, toen alle partijen bij De Tapperij werden gespeeld ging men dit jaar weer terug naar de oude formule van het toernooi en werd er gespeeld op de biljarts bij Dinercafé De Naober, café-restaurant- zalen De Keizerskroon en café-restaurant De Tapperij.

Per poule plaatsten zich de drie beste spelers en de vijf beste nummers vier voor de knock-out face van het toernooi die uit 32 spelers bestond. De knock-out partijen werden op maandag- 16 en dinsdagavond 17 december op de twee biljarttafels bij De Tapperij gespeeld waarna de overgebleven zestien spelers op donderdag 19 december de achtste finales speelden om een plek in de kwartfinales. Deze werden zaterdag 21 december gespeeld. In deze kwartfinale werd ook weer gespeeld volgens het knock-out systeem waarbij Jan Lievestro en Martin Voskamp zich als eersten plaatsten voor de halve finales. Hierna volgden de derde en vierde kwartfinale waarbij zich Dick Vogelaar en Herman Florijn voor de halve finale plaatsten.

Stampottenbuffet
Hierna werden eerst de halve finales in de verliezers ronde gespeeld. Aansluitend genoten de spelers, tellers en de organisatie van een heerlijk stamppotbuffet aangeboden door De Tapperij waarna de halve finales werden gespeeld, Dick Vogelaar en Martin Voskamp plaatsten zich uiteindelijk voor de finale. In de finale van de verliezersronde won Jan Seinen van Tonnie Verheij. Als laatste werden gelijktijdig de wedstrijden om plaats drie en vier en de finale gespeeld. Jan Lievestro won de strijd om de derde en vierde plaats van Herman Florijn.

Aan elkaar gewaagd
In de finale waren Martin Voskamp en Dick Vogelaar aan elkaar gewaagd. De kansen tussen beide finalisten keerden zich meerdere malen. Uiteindelijk was het Dick Vogelaar die met een verschil van twee caramboles van Martin Voskamp won. Hierdoor mag Vogelaar zich een jaar lang 'Biljartkampioen van Ruurlo' noemen. Hij volgt hiermee de kampioen van 2018 Gerrit ten Arve op die dit jaar in de voorronde werd uitgeschakeld.

De organisatie bedankte na afloop van de prijsuitreiking alle deelnemers en sponsoren en sprak de wens uit dat allen volgend jaar weer van de partij zijn.

Einduitslag Open Reurls Biljartkampioenschap 2019: 1. Dick Vogelaar; 2 Martin Voskamp; 3. Jan Lievestro; 4. Herman Florijn; 5 Jan Seinen; 6. Tonnie Verheij; 7. Tonnie van Meurs; 8. Gerrit Hakken.