Lezing over 'De Berkel' bij Historische

Vereniging Old Reurle

RUURLO - De januarilezing van historische vereniging Old Reurlo, die plaatsvindt op woensdag 8 januari, wordt verzorgd Wim Kootstra en heeft als titel: 'De Berkel'.

Tijdens de eerste lezing van de Historische Vereniging Old Reurle in het nieuwe jaar laat de geboren en getogen Ruurloër Wim Kootstra zijn documentaire film De Berkel zien. Wim is bij oudere Ruurloërs wellicht bekend als buitenland-correspondent voor radio en televisie. Maar hij vertrok als 30-jarige al uit Ruurlo. Zijn jongere broer Harm vertrok als 32-jarige naar de Verenigde Staten. Zijn jongste broer Cor woont al 66 jaar in Ruurlo. Hun vader Jan overleed na 66 jaar wonen in Ruurlo. Jan Kootstra was elektronicus en dreef een radiozaak, Radio Kootstra. Wim kreeg de radio als het ware met de paplepel ingegoten. Hij begon zijn carrière als journalist bij de Gelders Overijsselse Courant in Lochem. Maar spoedig werd hij freelancer voor een dozijn kranten en de regionale omroep. Dat was toen Regionale Omroep Noord en Oost, nu radio Oost in Hengelo (O).
In 1974 vertrok hij naar Londen om correspondent te worden van Veronica Radio. Daar kwam spoedig ook Tros Radio bij, gevolgd door de EO en Wereldomroep. Twintig jaar later werd hij bureauchef van Veronica Nieuws Radio in Brussel. Dat was toentertijd een nieuw soort radio-omroep. Maar die hield er binnen een half jaar mee op, waarna Wim opnieuw ging freelancen. Hij werkte weer voor TROS en EO, de Wereldomroep en ook voor KRO, AVRO, NCRV en Tros televisie, plus Staatscourant, Nieuwsblad Transport, vakblad Boerderij en PM, het magazine van het Europees Parlement.
Na zeven jaar kreeg Wim genoeg van het verslaan van EU-zaken, NAVO vredesacties en bizarre Belgische gebeurtenissen. Hij vertrok naar Madrid, schreef voor Engelstalige bladen en hielp in Andalusië twee Engelse radiozenders over te schakelen op digitale productie.
In 2005 keerde hij terug naar Neede, wegens ontdekking van zware botontkalking. Daarna moest hij een prostaatkankeroperatie ondergaan. En tenslotte bleek hij ook het syndroom van Asperger te hebben. Dat alles weerhield hem niet om zich te werpen op het maken van documentaire films zoals de aanleg van de nieuwe N18 autoweg en de Nederlands-Duitse film De Berkel.
Hij zal de filmavond inleiden door te vertellen waarom en hoe die film tot stand is gekomen.

De lezing wordt gehouden bij 'De Sprankel' aan de Domineesteeg in Ruurlo. Aanvang 20.00 uur.