Henk Looman en Annie Onstenk met het pluche beertje in het midden. Foto:Rob Weeber
Henk Looman en Annie Onstenk met het pluche beertje in het midden. Foto:Rob Weeber Foto:

Jaaroverzicht - januari en februari

Januari

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Pax Kinderhulp Borculo namen Henk Looman (79 jaar) en Annie Onstenk (93 jaar) afscheid. Al bijna twintig respectievelijk bijna dertig jaar waren ze betrokken bij de kinderhulp. Een enorme prestatie.

Bij VIOS vond ook een nieuwjaarsreceptie plaats. Voorzitter Theo Helmers huldigde 25 jubilarissen, kondigde in zijn speech nieuwe ontwikkelingen aan en dankte de bijna 700 leden voor de flinke boost die de club de laatste jaren heeft ondergaan.

Voor judoka's was het feest bij Nippon Judo Achterhoek. In het eerste blok was er al meteen goud voor Isabelle Enklaar (Lochem) en voor Milan Notten (Borculo). Het zilver ging naar Lenn Plekkenpol (Ruurlo).

Een spel verleer je niet, dat bewijst Kevin Brinke. Na zeven jaar afwezigheid op de tennisbaan De Wildbaan, pakte Kevin het tennissen weer op en kwalificeerde zich voor het indoor NK Tennis 35+ in Hilversum. Hier spelen de beste tennissers van Nederland per leeftijdsklasse.

Maar liefst drie Nederlandse titels en een vierde plaats veroverde de 23-jarige Esmee Hekkelman uit Haarlo bij de Nederlandse Kampioenschappen Baton Twirling van de NTSB en KNMO. Zij was de succesvolste van de vier twirlsters van muziekvereniging De Volharding uit Borculo die op zaterdag 26 en zondag 27 januari aantraden in het Topsportcentrum in Almere.

Onder grote belangstelling hebben Frank Bannink en zijn vriendin Thera afscheid genomen van de plaatselijke supermarkt Attent Barchem. Bannink heeft de supermarkt begin januari verkocht aan Ming Jiang (60) en Xiao Fan Cheng (41) uit het Noord-Hollandse Laren.

Elk jaar is het weer spannend of de weergoden schaatsend Ruurlo gunstig gezind zijn. In januari is het gelukt. Vrolijke muziek klonk over de baan en de Koek en Zopie deed uitstekende zaken, waarbij warme chocolademelk traditioneel favoriet was. In januari werden er eindelijk concrete plannen op tafel gelegd over de nieuwe structuurvisie voor de Oudestraat. Zo'n 175 belanghebbenden en geïnteresseerden hadden zich in Grand Café de Hofmaat verzameld en konden hun mening geven.

Februari

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk, inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Die zorg is duur. Daarom is het voor de gemeente van belang een goed inzicht te hebben in de wijze waarop deze taken worden uitgevoerd en waar de mogelijkheden voor verbetering en kostenbesparing liggen. Dat wordt nu onderzocht. Wethouder Marijke van Haaren werd in Berkelland in 2018 geconfronteerd met een fors tekort van 1,7 miljoen euro.

Op initiatief van Margriet te Morsche in samenwerking met 't Dorpshuis Ruurlo werd het Tafelmaatje geïntroduceerd. "Anschoeven en met-etten, zou je op z'n Achterhoeks kunnen zeggen", zo verklaart Margriet te Morsche de eetformule.

Voor Evert en Annie Kamperman was het in de maand februari een briljanten huwelijksfeest. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem kwam maandag Evert en Annie persoonlijk feliciteren met deze mijlpaal. De kernwoorden en kernwaarden van het echtpaar in het leven om het met elkaar zo lang uit te houden zijn: gezelligheid, persoonlijkheid en vreedzaamheid.

Alle raadsleden deden een moreel appèl op de elf oud-leden van Korfbalvereniging De Eibers om ervoor te zorgen dat de 35.000 euro van de gemeentelijke afkoopsom vanwege de sloop op de een of andere manier weer ten goede komt van de Berkellandse sportbeleving.

Aan het einde van de maand werd er een belangrijke aankondiging gedaan: Patricia Hoytink-Roubos, wethouder van Berkelland, zal burgemeester van de gemeente Overbetuwe worden. Patricia: "Ja, ik vind het bijzonder en eervol om voorgedragen te zijn als burgemeester van Overbetuwe. Ik ben er natuurlijk erg blij mee en kijk uit naar een mooie samenwerking. Ik dank de gemeenteraad van Overbetuwe voor het vertrouwen en heb er veel zin in!"

Margriet te Morsche (l) die het initiatief van 'TafelMaatje' via Ekie Voorburg van 't Dorpshuis introduceert. Foto: Jan Hendriksen.
 Jong geleerd, zijn duimpje gaat al omhoog. Foto: Peter Vorderman
Visie op de Oudestraat 2030. Ontwerp: Menno van der Werff
Loes de Groot. Foto: Louise Jonkman.
Patricia Hoytink-Roubos. Foto: PR