Dive for fun in Oostenrijk. Geheel links Ton Huijsman. Foto: PR
Dive for fun in Oostenrijk. Geheel links Ton Huijsman. Foto: PR Foto:

Dive for Fun heeft diepgang

NEEDE - Ze staan niet in het brandpunt der belangstelling, maar de in 2018 opgerichte duikvereniging 'Dive for Fun' timmert wel degelijk aan de weg. Inmiddels kent de club 48 leden en is daarmee een middelgrote vereniging. De zetel en het clubhuis zijn in Neede gevestigd, maar er is ook een vestiging in Varsselder.

Door Rob Weeber

Er liggen twee autowrakken in de Hambroekplas
Aan tafel zitten Course Director en penningmeester Ton Huijsman en duikinstructeur Hans de Jong. Beide behoren tot het duikkader. Ton Huijsman is de master duikinstructeur, leidt duikinstructeurs op en onderhoudt de contacten met de Nederlandse Onderwatersport Bond. "Dive for Fun' wil het plezier in de sport aanwakkeren, maar slechts onder een conditie: leerling duikers moeten maximaal opgeleid worden. Dat betreft zowel alle zaken onder, als boven water. Duiken is een mooie sport, maar gaat verder dan jezelf onder water kunnen houden. Blijkbaar slaat onze methodiek aan, want dit jaar alleen al hebben we 16 nieuwe leerlingen gebrevetteerd. We organiseren iedere zondag een duiktoer en gaan soms ook naar het buitenland. In Belgiƫ duiken we in een steengroeve, in Oostenrijk in een bergmeer. Maar ook de Vinkeveense plassen en de Hambroekplas zijn bekend terrein. Wat overigens bijna niemand weet is dat er op zo'n vier meter diepte twee autowrakken in de Hambroekplas liggen. Het is niet bekend waar ze vandaag komen, maar ze liggen er al lang. Verder hebben we kennis van de flora en fauna onder water. Hans is namelijk bioloog en vertelt daar graag over."

Om een vis goed te kunnen observeren, moet je er een worden
De wereldberoemde onderzoeker Jacques Cousteau deed ooit de uitspraak 'Om een vis goed te kunnen observeren, moet je er een worden.' Dit motto past uitstekend bij de duikvereniging. Het aanpassen aan het onderwaterklimaat vergt kennis ervan. Sportduiken gaat bijvoorbeeld tot maximaal 40 meter diep waarbij je ieder tien meter een extra bar drukverschil krijgt. Al met al ben je een klein uur onder water, inclusief opstijgtijd. De vereniging biedt ook een cursus wrakduiken aan. Een bekend wrak in Europa is de Baron Gautsch, het passagierschip dat in 1914 op een zeemijn liep en afzonk voor de kust van Kroatiƫ. Men heeft de lichamen nooit geborgen, maar laten liggen in de buik van het schip op zo'n 45 meter diep. Maar er is ook fun dichter bij huis, zoals de 'onderwaterstoelendans'. Vier uitrustingen liggen op de bodem van het zwembad en er zwemmen vijf duikers omheen. Wie heeft er de langste adem? Voor meer informatie kan men zich wenden tot info@diveforfun.nl of de website bezoeken: www.diveforfun.nl