Een aantal sponsoren ontbreken op de foto.  Foto gemaakt tijdens Naomi’s sponsoravond op 19 juni jl. bij Café Holly’s in Eibergen. Foto: Susanne ten Have
Een aantal sponsoren ontbreken op de foto. Foto gemaakt tijdens Naomi’s sponsoravond op 19 juni jl. bij Café Holly’s in Eibergen. Foto: Susanne ten Have Foto:

Naomi judoot zich naar de top

EIBERGEN - Judoka Naomi Overkamp maakt de overstap naar Heerenveen. De Berkellandse sportkampioen verhuist om haar judo carrière naar een nog hoger niveau te tillen. "Ik heb er heel veel zin in, het is een nieuwe uitdaging voor mij", aldus Naomi.

Door Susanne ten Have

Deze zomer vertrekt de 18-jarige Naomi Overkamp naar sportstad Heerenveen voor judotrainingen. Van daaruit vervolgt ze als derdejaars student de opleiding Sport en Coaching aan de Johan Cruyff Academy in Groningen. De verhuizing betekent verdere groei en ontwikkeling in haar sportcarrière. "De focus voor mij ligt vooral op internationaal meer ervaring op doen. Gewoon heel veel leren, en daar heb ik heel veel zin in."

Drie toppertjes
Het Judo zit Naomi niet bepaalt in het bloed. Op jonge leeftijd draait alles om zwemmen en later de gymnastiek. Dit blijkt niet haar passie te zijn. "Mijn vriendinnetjes Anniek en Hannah judoën al fanatiek. En elke keer kreeg ik de vraag, doe je een keer mee? Je moet een keer meedoen!", grijnst de Eibergse. Naomi rolt uiteindelijk van de gym in de judosport. Samen met de twee vriendinnen struinen ze wedstrijden af, een schot in de roos. "Wij stonden bijna elke keer met zijn drieën op het podium. Daardoor kregen wij de bijnaam de drie toppertjes."

Hulp
Het niveau waarop Naomi inmiddels de sport beoefent is hoog. Afgelopen jaar behaalde ze op de Kings Cup in Drachten zelfs de gouden plak, is ze tot twee keer toe benoemd tot sporttalent van Berkelland en sleept ze zelfs de titel van Berkellands sportvrouw binnen. Daarnaast is Naomi in bezit van de zwarte band, de hoogst haalbare kleur in de judo sport. En treedt ze namens Achterhoek Younited op als ambassadeur. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want de lijst met prestaties is vele malen langer.
Dit alles vraagt ook veel van haar familie. "Mijn vader en moeder zijn bij alle wedstrijden aanwezig, en mijn vader brengt mij naar elke training. Straks als ik in Heerenveen woon hoeft dat allemaal niet meer. Tja, ik moet nu leren zelfstandig te worden", zegt Naomi. Met een beetje hulp van haar ouders werft ze sponsoren, om alles wat er bij komt kijken betaalbaar te houden. Naomi: "Gelukkig zijn er mensen en bedrijven in de regio die mij willen steunen. Zonder die hulp zou ik waarschijnlijk niet zo ver zijn gekomen, daar ben ik erg dankbaar voor."

Touwtje springen
Maar dat alles vraagt veel van de topsporter. Voor de sport gaat Naomi diep, soms te diep erkent ze. "Bijvoorbeeld 's ochtends heel vroeg, nog voor de wedstrijd, thuis stiekem touwtje springen. Dit deed ik omdat, ik de avond te ervoor nog te zwaar was volgens de weegschaal. Mijn ouders vonden het al raar, waar komt dat getik toch vandaan. Dat touwtje springen heb ik pas veel later opgebiecht aan ze, daar voel ik mij best rot bij."
In de judosport is gewicht belangrijk, iedere deelnemer is ingedeeld in een gewichtsklasse. Voor aanvang van elke wedstrijd is er een weegmoment. Het gevaar van te zwaar zijn, kan zomaar betekenen dat je niet de mat op mag. Voor Naomi dus reden genoeg om alles op alles te zetten om in haar eigen gewichtsklasse te blijven. "Ik at eigenlijk alleen maar kip en rijst, en ik vond het nog lekker ook. Maar nu kan ik geen kip meer zien!"

Doorzetter
Toch gaat de knop op, onder de hoede van een nieuwe trainer, maakt Naomi in 2017 de overstap van de -63kg naar de -70kg gewichtsklasse. Daarmee krijgt Naomi meer lucht. Naomi: "Het was voor mij niet vol te houden. Je moet ook rekening houden met je lichaam en ik zit ook volop in groei', legt ze uit.
Voor Naomi is de top nog lang niet bereikt. Vanaf haar nieuwe woonplaats Heerenveen kan ze de trainingen goed combineren met haar studie.