Leer over 'fermenteren en conserveren' in Noordijk

NOORDIJK - Fermenteren en conserveren is het thema van op zondag 8 september in de Oale Schole aan de schoolweg in Noordijk. Iedereen is welkom van 11 tot 16 uur.

Vroeger zorgden de vrouwen ervoor dat alle groente en fruit gefermenteerd of geconserveerd werd. Henny Zwierzynski en Willemien Koltoff weten er alles van. Samen met een groep dames zijn zij druk in de weer om nogmaals te laten zien hoe dat allemaal in zijn werk ging. Wie herinnert zich niet de gevulde keulse potten en weckflessen in de kelder.

Het is de bedoeling dat dit soort zaken en nog veel meer op de themadag aan de orde komen. Demonstraties over zuurkool en atjar inmaken, zalf maken, jam maken met fruit en bloemen waaronder lavendel en goudsbloemen. Ook het bekende proemenpƶtje, de siroop met vruchten, munt, vlierbloesem en rabarber maar ook wecken van bonen en dergelijke komen aan de orde. Echte advocaat maken alsook courgetten en pompoenen in 't zuur ontbreken niet. En dat allemaal op zondag 8 september.

En deden de mannen in die tijd ook nog iets? Jazeker, zij hielden zich bezig met onder andere houtsnijden, touw draaien en messen slijpen. Maar daar is deze zondagmiddag geen tijd voor. Het woord is deze middag aan de vrouwen.