Bruidspaar Kremer-Lammers met burgemeester Van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Bruidspaar Kremer-Lammers met burgemeester Van Oostrum. Foto: Rob Weeber Foto:

Diamanten huwelijk voor bruidspaar Kremer-Lammers

NEEDE - De officiƫle dag dat Jan Kremer (1933) en Sien Lammers (1937) elkaar het jawoord gaven, was 27 augustus 1959. De plaats van handeling was Varsseveld. Jan kwam uit Aalten, Sien uit Wisch. Ze troffen elkaar in Aalten tijdens een bijeenkomst van de jongens- en meisjesvereniging van de Kerk. Hun eerste woning werd een zogenaamde knechtenwoning op de boerderij van een familielid in Haarlo. In die jaren mocht de boer op een eigen perceeltje grond een woning voor zijn knecht bouwen. Met twee kinderen en een slaapkamer van 2 x 2 meter werd de woning te klein. De familie verhuisde in 1966 naar Neede, naar het huidige adres. Daar zijn ze nooit meer weggegaan.

Door Rob Weeber

Jan begon zijn werkzame leven in het slachthuis in Borculo, bij Coveco. Dat was in die jaren een van de grootste werkgevers van Borculo. Hij reed op zijn brommertje over de bospaden naar zijn werk. In de winter moest hij regelmatig de opgehoopte sneeuw tussen band en spatbord weghalen. Het werk beviel hem niet meer en hij behaalde in zijn avonduren de papieren voor torenkraanmachinist. Dat beroep heeft hij tot aan zijn pensionering uitgeoefend. Vooral in de beginjaren werd er nog wel eens een plaagstootje aan elkaar uitgedeeld. Als Jan in zijn 20 meter hoge cabine klom, dan kwam het wel eens voor dat zijn maten de bedieningshandvaten hadden ingevet. Hij reageerde daarop door de betonkuip extra snel op te hijsen, zodat de betonverwerkers even bleven hangen. Vaak begon het beton dan al te stromen.
Beide echtelieden zijn lichamelijk en geestelijk nog zeer gezond. Jan mag nog steeds graag tuinieren. Hij deed in de jaren zeventig mee met de tuinverlichtingswedstrijden die Neede toen nog organiseerde en behaalde enkele prijzen. Vissen, een grote hobby van hem destijds, doet hij niet meer. Sien heeft altijd voor het huishouden gezorgd, maar is daarnaast wel altijd 'in beweging' gebleven. Ze zwemt nog, doet aan aquajogging en is al 42 jaar lid van het koor Jubilate. Het echtpaar kreeg twee kinderen en vijf achterkleinkinderen.