De AED aan de Kooweide. Foto: PR
De AED aan de Kooweide. Foto: PR Foto:

Buurt-AED op Kooweide in Eibergen

Vervolg van de voorpagina

EIBERGEN - Bij een hartstilstand is haast geboden. Hoe sneller hulp wordt geboden des te groter de kans op overleving is en des te geringer de restschade. Om die reden hebben bewoners van de Kooweide in Eibergen zelf een AED aangeschaft.

Gerard vertelt dat er veel BHV-ers (Bedrijf Hulp Verleners) in de buurt wonen. Die kunnen overweg met de AED. Een aantal anderen gaan nog een cursus volgen om te kunnen reanimeren en de AED te leren bedienen.
In ons land worden elke week zo'n driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Ongeveer 12% overleeft dit doordat mensen in de nabijheid snel reanimatie konden bieden, onder meer met een AED-apparaat. In Eibergen zetten Ruud Kaak en Luc Oude Reimer als initiatiefnemers van de AED-werkgroep Eibergen zich in om een AED-netwerk op te zetten. Dat project streeft naar 6-minutenzones waarbinnen AED's 24 uur per dag voor iedereen bereikbaar zijn.
De buurtbewoners van de Kooweide zijn er nu op voorbereid. Als er via 112 een mogelijke hartstilstand wordt gemeld, ontvangen bewoners het dichtst bij het slachtoffer via een app automatisch een alarmoproep. De dichtstbijzijnde bewoners lopen naar het slachtoffer. Anderen halen de AED op, in dit geval naast de garagedeur van Albert aan de Kooweide 5. De reanimatie kan dan worden gestart, eerst zonder en zodra het apparaat er is met de AED. Het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft is flink gestegen. Midden jaren 90 was de overleving nog maar 9%. Inmiddels is dit gemiddeld 23%.