De AED aan de Kooweide. Foto: PR
De AED aan de Kooweide. Foto: PR Foto:

Buurt-AED op de Kooweide in Eibergen

EIBERGEN - Bij een hartstilstand is haast geboden. Hoe sneller hulp wordt geboden des te groter de kans op overleving is en des te geringer de restschade. Om die reden hebben bewoners van de Kooweide in Eibergen zelf een AED aangeschaft. In geval van nood is hulp dan dichtbij. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een 'hartstilstand'. Om zo snel adequate hulp te kunnen geven als dat nodig is.

Door Rob Stevens

Dinsdag vroeg in de avond zijn Jelle de Vries, Gerard te Brinke, Martin van Gessel en Albert Slagman bezig de AED te bevestigen naast de garagedeur van Albert Slagman aan de Kooweide 5. De houder van de AED wordt stevig aan de muur geschroefd en de AED wordt er zorgvuldig in gezet. Met een in te tikken toetscode kunnen hulpverleners uit de buurt bij het apparaat.
Albert Slagman: "Een concrete aanleiding voor dit initiatief is er niet. Het is meer dat we zo'n apparaat in de buurt belangrijk vinden. Je kunt er levens mee redden. Dat vinden andere buurtbewoners blijkbaar ook. We zijn langs 64 adressen geweest. En iedereen doet mee. Samen hebben we zo een klein 1700 euro opgebracht voor gezamenlijke aanschaf van de AED. En hier hangt het resultaat. En deze is buiten toegankelijk, veel AED's zijn buiten de kantooruren moeilijk te bereiken."

Het grapje is natuurlijk al snel gemaakt waarom het apparaat uitgerekend bij Albert aan de voordeur moet hangen. Maar dat heeft meer met de centrale ligging van zijn huis in de buurt te maken dan met een risico inschatting.


Lees verder op pagina 3