RK kerk in Ruurlo. Foto: Jan Baggen
RK kerk in Ruurlo. Foto: Jan Baggen Foto:

Jan Baggen exposeert bij KunstKring Ruurlo

Officiƫle opening tentoonstelling op vrijdag 8 februari

RUURLO - Schilderijen van Jan Baggen (1952) waren al eerder te zien, toen hij in 2017 deelnam aan de Atelierroute, georganiseerd door de KunstKring Ruurlo. Zijn werk is nu, opnieuw op uitnodiging van de KunstKring Ruurlo, exclusief te zien in het Kulturhus in Ruurlo, Nieuwe Weg 5. De officiƫle opening vindt plaats op vrijdag 8 februari om 16.30 uur. Daarbij zijn belangstellenden van harte welkom. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 4 april op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Jan Baggen volgde de opleiding grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst Arnhem. Aanvankelijk maakte hij vooral werk in opdracht. Hij illustreerde onder meer boeken en tijdschriften en een vijftal wandel- en fietsboekjes met als thema 'Twentse landgoederen'. Het buiten tekenen en schilderen werd daarmee een wezenlijk onderdeel van zijn leven en werk. Het mooie van buiten werken is dat het object ook een tijdsdocument wordt. 'Want', legt de kunstenaar uit, 'In de tijd dat je bezig bent gebeurt er van alles. Het licht verandert. Er komen mensen, auto's of schepen voorbij'. En de schilder, dat alles overziend, maakt daaruit een keuze. Doorgaans vervallen de vluchtige voorbijgangers. Of zij worden bevroren op de ideale plek.

Het al rondwandelend zoeken naar een evenwichtige compositie in de veelheid van beeld om ons heen, het daarna met penseel urenlang minutieus volgen van alle aspecten van dat beeld. Dat alles heeft ook een meditatief karakter. Er komt als het ware, al werkend, een extra laag overheen. Een handig klein schilderskistje is, vanwege het compacte formaat, het makkelijkst mee te nemen. Gewoon in een rugzak. Maar het formaat blijft vervolgens ook bescheiden. Dus af en toe trekt de kunstenaar er bepakt en bezakt met veldezel en grote mappen op uit om een wat robuuster beeld te kunnen schilderen van onze mooie omgeving.


www.janbaggen.nl