De Winterswijkers Joanne en Leander Grooten hebben er zin in de kinderen te verwelkomen. Foto: Gerike Terwel
De Winterswijkers Joanne en Leander Grooten hebben er zin in de kinderen te verwelkomen. Foto: Gerike Terwel Foto:

Warm Zuid-Afrika doet winterse Achterhoek aan

WINTERSWIJK/PRETORIA – Een township is een buitenwijk bij een Zuid-Afrikaanse stad waar mensen in doorgaans slechte omstandigheden wonen. Soweto, de wereldwijd bekendste, onder andere door Nelson Mandela, telt zo'n miljoen inwoners. Een 'wijkje' kun je het dus niet noemen. Bij de regeringshoofdstad Pretoria ligt Mamelodi van soortgelijke omvang. In 2007 richtten Leon en Meleney Kriel de Viva Foundation op om er een veilig en gezond leefklimaat te creëren.
Mede met hulp van Winterswijkers lukt dit stukje bij beetje. Onderdeel was het oprichten van een kinderkoor waarbij muziek het middel is om te komen tot ontspanning, plezier, maar ook tot samenwerking en sociale verbondenheid. Het koor is in december op tour door Europa en doet Winterswijk aan voor een eenmalig concert.

Door onze verslaggever

De Winterswijkse Joanne Grooten heeft in april 2019 met eigen ogen gezien welk belangrijk werk er wordt gedaan op het terrein van Viva Foundation in Mamelodi. In townships is er sprake van laaggeletterdheid en slechte omstandigheden. Viva heeft middels sponsoring gezorgd voor klaslokalen op het terrein met als doel een generatie op te leiden die verder komt op de maatschappelijke ladder. "Zonder deze school zouden deze kinderen op straat leven," aldus Joanne.

Familiebanden
Dat zij in Mamelodi was, kent een voorgeschiedenis. Haar man Leander was er twee jaar eerder ook. Leander: "Ook ik zag het goede werk. Ze legden me uit hoe vrouwen beveiliging krijgen tegen geweld in de straten en in de huizen." Leander was op bezoek bij zijn broer Gerben, die in Pretoria woont. De Achterhoekse drummer en dirigent Gerben Grooten heeft menig muziekproject gedraaid in townships door het hele land. Leander: "Muziek zorgt voor plezier. De kinderen zijn even weg van hun dagelijkse overlevingsstrategie, het geeft ze een adempauze en een positief sociaal netwerk."

Achterhoekse steun
Het echtpaar heeft bij thuiskomst het project kenbaar gemaakt bij de kerk waar zij lid van zijn. Deze besloot het project financieel te ondersteunen. Hierdoor is een lokale muzikaal leider aangetrokken die de kinderen leert zingen en bewegen. Maar het stopt niet bij zingen. Joanne: "Ze leren samen iets neer te zetten om trots op te zijn, dat gevoel kennen ze vaak niet. Door muziek te maken leer je samenwerken, luisteren, aandacht te hebben en bij je gevoel te komen."

Winterswijkse vrijwilligers
Een deel van dat koor komt in december naar Europa en doet de Achterhoek aan. Een bijzondere ervaring voor de twaalf kinderen van onder de veertien jaar die nog nooit een voet buiten de township hebben gezet. Via bevriende kerken hebben zij voldoende financiële ondersteuning gekregen om deze reis te maken. Op 14 december wordt het koor door een groot aantal vrijwilligers verwelkomd in Winterswijk.
"We zijn erg blij met de vele handen die helpen uit verschillende hoeken van de samenleving," zegt Joanne, "het is logisch dat onze eigen kerk een flinke steen bijdraagt, zij kennen het project al wat langer. Maar iedereen die meehelpt om deze kinderen een goede herinnering te geven aan het koude Nederland, is ons waardevol."

Concert
Worden ze op zaterdag nog vermaakt met sport, spel, eten en ontspanning, een dag erna zal het koor zijn opwachting maken in de Zonnebrinkkerk. Daar vindt op zondag 15 december vanaf 15.00 uur het concert plaats. "De zaal leent zich uitstekend voor een koor, de kerk is met alle liefde gastheer van dit evenement." Naast populaire songs, zingt het kinderkoor 'black gospel', kerstliedjes en traditioneel Afrikaanse liederen. Er reizen enkele solisten mee en Afrikaanse percussie zal zeker niet ontbreken. Ook wordt tijdens het concert meer verteld over het werk van Viva Foundation. "Daarnaast is mijn broer Gerben dat weekend in Nederland. Hij werkt ook mee," aldus Leander.
Het concert is gratis toegankelijk. "We vragen bewust geen toegangsprijs, want iedereen moet dit willen zien," spreekt het echtpaar enthousiast, om daar aan toe te voegen: "Maar het hele project heeft wel geld nodig, dus we vragen bezoekers te geven wat zij ervoor over hebben." De vrije gift wordt bij de uitgang gevraagd.


www.vivafoundation.life

www.pgwinterswijk.nl