Marianne en Hendrik Weenink met hun nieuwe bundel ''n Huus vol starke Verhalen en 'Vedan met Verhalen'die het Barchemse echtpaar drie jaar geleden uitgaven. Foto: PR.
Marianne en Hendrik Weenink met hun nieuwe bundel ''n Huus vol starke Verhalen en 'Vedan met Verhalen'die het Barchemse echtpaar drie jaar geleden uitgaven. Foto: PR. Foto:

Barchems echtpaar vertelt 'starke verhalen'

Tweede bundel vol humor in Achterhoeks dialect

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Na het succes van hun eerste boek 'Vedan met Verhalen' dat Hendrik en Marianne Weenink uit Barchem in 2016 uitbrachten is vorige week hun tweede bundel met als titel ''n Huus vol starke Verhalen' verschenen. Op zaterdag 21 december om 14.00 uur vindt de officiële presentatie van het boek plaats bij Museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo.

'n Huus vol starke Verhalen' is een dialectbundel van het Barchemse echtpaar met in totaal 38 korte kenmerkende humoristische alledaagse verhalen en/of gedichten. Ondertitel is 'Een stadse deerne uut Amsterdam en een boerenjongen uut het Oosten met eigen verhalen, gedichten en liedjes'. De bundel bevat verhalen die Hendrik (81) en Marianne (66) Weenink samen of individueel hebben beleefd zoals 'Oet etten', 'Heimwee' en 'Niejsgierig' Op de voorkant van het boek staat Huize de Kamp in Neede afgebeeld, waar de grootmoeder van Hendrik is geboren. "Hierover heb ik twee verhalen geschreven, te weten 'Opoe' en 'Foto'."
Regelmatig publiceert Hendrik Weenink verhalen in het dialectblad De Moespot, een uitgave van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen bestaande uit Dialectkring Achterhook en Liemers, Dialectkringe Salland en Oost-Veluwe en de vereniging Vrienden van de Streektaal Lochem en Umgeving. Ook staan zijn verhalen in het Barchemse verenigingsblad De Barchberichten. Een aantal ervan is terug te vinden in de bundel. Weenink, die vele jaren als vertegenwoordiger van koffie-, thee- en tabaksartikelen voor de Weduwe Van Nelle werkzaam was,is daarnaast nog met zijn verhalen te beluisteren bij de regionale radiozenders Achterhoek FM (gemeente Lochem) en Leuk FM (gemeente Berkelland).
Marianne, geboren in Apeldoorn, is vele malen verhuisd. Ze was verpleegkundige en geniet nu van een vervroegd pensioen. Ze is dirigent en speelt piano en zingt in het gelegenheidskwartet Amuze. Via de rondleidingen door Hendrik in museum
boerderij De Lebbenbrugge ontstond het programma:'Ach lieve Tijd' waarmee Hendrik en Marianne de boer opgaan en allerlei verenigingen en kerkgenootschappen bezoeken. Sinds kort verzorgen Hendrik en Marianne op verzoek ook een kerstprogramma.

'Böllebak'
Op de achterkant van het boek staat het echtpaar Weenink in klederdracht. Dit naar aanleiding van de Staringavonden die ze samen zes jaar lang in de Vordense buurtschap De Wildenborch bij Kapel en kasteel De Wildenborch verzorgden. De laatste jaren deden ze dat namelijk in klederdracht. Naast de korte verhalen van Hendrik heeft Marianne een gedicht/lied geschreven over de 'Böllebak' en over de rivier De Berkel. Ze heeft ook het Lebbenbruggelied gemaakt. De tekeningen in het boek zijn van de hand van Linda Majoor uit Lochem en de correctie van de dialectverhalen is verzorgd door Joop Hekkelman uit Gorssel.
'n Huus vol starke Verhalen' is te koop in Ruurlo (The Read Shop en Everwennink), Lochem (Lovink en Primera), Laren (Plus Beuzel), Harfsen (Spar Vrielink) en Borculo (Cigo). Het kost veertien euro.