Rembrandt onderwijst zijn leerlingen. Foto: Henk Sales
Rembrandt onderwijst zijn leerlingen. Foto: Henk Sales Foto:

Feestelijke start expositie Kunst in de Kinderschoenen

'Belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd kennis nemen van kunst'

RUURLO – Bij de opening vrijdagmiddag 29 november van de expositie Kunst in de Kinderschoenen klinkt er een gezellig geroezemoes in de theaterzaal van het Kulturhus. Leerlingen uit de groepen zeven (en van sommigen ook acht) van drie Ruurlose basisscholen nemen hun plek in de zaal in.

Door Jory Egginhuizen en Jan Hendriksen

Truus Oosterhuis heet de kinderen, ouders, leerkrachten van de Kerst Zwartschool, De Driesprong en WonderWijs en alle vrijwilligers van harte welkom en vertelt dat dit de dertiende keer is dat er een Kunst in de Kinderschoenen expositie van de KunstKring Ruurlo is. Ook wethouder Anjo Bosman van de gemeente Berkelland heet alle aanwezigen van harte welkom en bedankt namens het college van burgemeester en wethouders alle vrijwilligers en leerkrachten, want het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis nemen van kunst. En dan is het de beurt aan de kinderen. Twee jonge presentatrices vertellen het levensverhaal van Rembrandt van Rijn en in kunstige tableaus vivants beelden andere kinderen het uit. Regisseur Peter Leenders heeft dit met de kinderen ingestudeerd en het ziet er heel professioneel uit. Het publiek krijgt een 'levend' inkijkje in de geboorte van Rembrandt, zijn huwelijk met Saskia en veel meer. Na afloop klinkt er ook een daverend verdiend applaus en dan mag het publiek de kunstwerken, gebaseerd op Rembrandt van Rijn, bewonderen op de bovenverdieping van het Kulturhus.

Het sprak eigenlijk vanzelf dat de kinderen dit jaar in het kader van het Rembrandtjaar aan de hand van Rembrandt bij de KunstKring aan het werk zouden gaan voor het project. Er werden in de afgelopen weken bijzondere schilderijen gemaakt van stof en 'gewoon' met verf; de hondjes, waarvan Rembrandt er zo veel heeft getekend en geschilderd, dienden als inspiratiebron om er zelf één te creëren. Of zelf een palet, een kwast en verf maken, net als Rembrandt deed. Dit waren een paar van de activiteiten waarmee de leerlingen van groep zeven van de basisscholen, geïnspireerd door de grote meester, aan de gang gingen. Stichting Muziek en Kunstwijs werkte voor dit project nauw samen met de KunstKring en had een lesbrief met power point presentatie als voorbereiding voor de scholen samengesteld.

Doel
Het doel van Kunst in de Kinderschoenen is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Ze te laten zien en ervaren dat 'kunst' niet moeilijk of ver weg is in een museum, maar leuk, uitdagend en dat je er heel veel van kunt leren. Op die manier probeert de KunstKring op een speelse manier de creatieve mogelijkheden van kinderen te stimuleren en te bevorderen.
De expositie Kunst in de Kinderschoenen is nog tot en met woensdag 11 december op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur in het Kulturhus te bewonderen.